Zeker 620 ontslagen bij publieke omroep - ‘Nederland 3 gered’

Minister Marja van Bijsterveldt debatteert vanmiddag met de Tweede Kamer over de nieuwe mediawet. Foto NRC / Merlin Daleman

Er verdwijnen de komende jaren zeker 620 banen bij de publieke omroep: ruim één op de zeven werknemers. Dat blijkt uit de definitieve bezuinigingsplannen van de Nederlandse Publieke Omroep. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet, het fundament onder de veranderingen.

Hilversum moet 200 miljoen bezuinigen, 22 procent op de begroting van de publieke omroepen. Daarom zal er in de toekomst minder voetbal te zien zijn op de publieke omroep. Eredivisie én Champions League, dat is te duur. Ook zullen Nederlandse programma’s plaats moeten maken van buitenlandse producties. Want aankopen is goedkoper dan zelf produceren.

Toch denkt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat Nederland 3 gered kan worden. Dat net blijft volgens afspraken in het regeerakkoord alleen bestaan als de kwaliteit ondanks de bezuinigingen gewaarborgd blijft. De NPO denkt dat het ook op Nederland 3 een hoogstaande en veelzijdige programmering kan blijven bieden.

VVD en PVV staan niet onwelwillend tegen het schrappen van Nederland 3. CDA-minister Marja van Bijsterveldt heeft tot nu toe altijd volgehouden de zender het liefst te willen behouden. Het schrappen van Nederland 3 zou resulteren in minder reclame-inkomsten en Nederland 3 net trekt een jonger publiek naar de publieke omroep.