West-Afrikaanse landen stellen sancties in tegen Mali

Coupaanhangers blokkeren zwaarbewapend het vliegveld van Bamako waar een vliegtuig met Ecowas-leiders tevergeefs probeerden te landen. Foto Reuters /Luc Gnago
Coupaanhangers blokkeren zwaarbewapend het vliegveld van Bamako waar een vliegtuig met Ecowas-leiders tevergeefs probeerden te landen. Foto Reuters /Luc Gnago Coupaanhangers blokkeerden op 29 maart het vliegveld van Bamako waar een vliegtuig met Ecowas-leiders tevergeefs probeerde te landen. Foto Reuters /Luc Gnago

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) stelt financiële sancties in tegen Mali, omdat de militaire coupplegers die nu aan de macht zijn er niet in geslaagd zijn om ondanks herhaaldelijke oproepen de grondwet in ere te herstellen en te handhaven.

Dit heeft de voorzitter van Ecowas, Alassane Ouattara, laten weten, meldt persbureau AP. De Ecowas had de militairen vrijdag 72 uur gegeven om stappen te ondernemen, de organisatie heeft nu geoordeeld dat de nieuwe Malinese leiders daarin gefaald zijn.

De leiders van de West-Afrikaanse landen kwamen vandaag bijeen in Dakar voor een internationale top over de crisis in Mali. Gisteren werd daar door de coupplegers onder grote internationale druk de grondwet in ere hersteld. Maar op dezelfde dag werd ook de historische stad Timboektoe ingenomen door de Toearegrebellen.

De strijd van de Toeareg was de belangrijkste reden voor de coup die vorige week werd gepleegd. De coup moest een einde maken aan het “incompetente regime” van president Amadou Toumani Toure, dat “niet in staat is het terrorisme te bestrijden”, werd toen gesteld. De onrust die de coup tot gevolg heeft, speelt de Toeareg echter vooralsnog alleen maar in de kaart.

De Toeareg zou bereid zijn te onderhandelen met de coupplegers nu de rebellen meer gebied hebben veroverd dan in veertig jaar strijd. Al Jazeera bericht:

Volgens analisten zal het erg moeilijk zijn voor de coupleiders in Mali de macht te behouden als er echt een economische blokkade komt. Mali is volledig omsloten door andere landen en is voor zijn handel dus volledig afhankelijk van zijn buurlanden. De enige twee buren van Mali die niet bij Ecowas zijn aangesloten zijn Algerije en Mauritanië. Maar wil Mali via die landen zijn goederen in- en uitvoeren dan moet het transport dwars door de Sahara-woestijn plaatsvinden.

Mali werd eind maart al tijdelijk geschorst als lid van de Afrikaanse Unie. Ook de internationale gemeenschap heeft de staatsgreep op 21 maart scherp veroordeeld. Mali, dat tot de machtsgreep geregeerd werd door president Amadou Toumani Touré, gold jarenlang als een stabiel en democratisch land. Op 29 maart probeerden Ecowas-leiders al Mali binnen te komen, maar hun bezoek ging niet door toen aanhangers van de coupplegers het vliegveld van Bamako blokkeerden.