Twaalfjarige doet op z’n skateboard wat de profs niet konden

Tom Schaar's 1080
Tom Schaar's 1080

De heilige graal voor skateboarders, de illustere maar nog nooit uitgevoerde 1080, werd dit weekend eindelijk geslecht. Je zou verwachten dat een gerenommeerde profskater ‘m op zijn naam zou zetten, maar niets is minder waar.

De trick der tricks, waarbij de skateboarder drie keer om z’n as draait, komt op naam van de twaalfjarige (!!) Tom Schaar. Het Amerikaanse skateboardtalent probeerde de 1080 ook maar eens, nadat honderden superskateboarders het voor hem, tevergeefs, al hadden geprobeerd. Dat Tom talent heeft spreekt voor zich, want de al goedgesponsorde tiener wist ‘m tijdens z’n allereerste pogingen te landen.

“It was the hardest trick I’ve ever done, but it was easier than I thought.” - Schaar tegen ESPN

Goed, fabrikant van chemische lichaamsbrandstof Red Bull moest er aan te pas komen om de quarterpipe - die toch al tien keer zo groot is als een normale ramp - geschikt te maken voor meer snelheid, maar een handje in de rug bij de drie draaien in de lucht kan nooit kwaad.

Z’n volgende doel? Volgens ESPN wil Schaar een paar jaar oefenen, en dan de 1260 proberen. Nog een half (dank, rekenende commenters) rondje in de lucht erbij dus.


(Een iets langere versie hier.)

Is het echt zo moeilijk? Zie hieronder bijvoorbeeld de pogingen van Shaun ‘The Flying Tomato’ White - geen kleintje in de skate- en snowboardwereld.

Hier Tony Hawk, die jaren geleden voor het eerst een 900 wist te landen - een truuk die Schaar al onder de knie had. Zie hoe groots Hawks’ prestatie destijds werd onthaald: