Suu Kyi wint Birmese verkiezingen ruim

De grote zege van oppositieleider Aung San Suu Kyi en haar partij bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in Birma van gisteren kwam niet als een verrassing maar de vreugde bij de bevolking is er niet minder om. Volgens de meeste schattingen heeft de Nationale Liga voor Democratie (NLD) 41 tot 44 zetels gewonnen van de 45 zetels die op het spel stonden. De officiële uitslag volgt later deze week.

Ondanks haar winst blijven de militairen oppermachtig in het Lagerhuis, dat 440 zetels telt. Niet alleen bezetten ze er conform de grondwet een kwart van de zetels, ook zorgden ze er bij door hen gecontroleerde verkiezingen in 2010 voor dat ook de meeste andere zetels aan hen en hun bondgenoten toevielen.

Maar belangrijk is dat de NLD, 22 jaar na de laatste vrije verkiezingen, heeft bewezen dat ze nog steeds op de steun kan rekenen van het grootste deel van de Birmezen. „Het succes dat we hebben is niet zozeer van ons als wel van de bevolking”, sprak Aung Sang Suu Kyi gisteravond tot haar opgetogen aanhang in Rangoon. „We hopen dat dit het begin van een nieuw tijdperk is. “

Zelfs in vier districten in de door de militaire junta gestichte nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw lijkt de NLD te hebben gewonnen. Het pepert de militairen, die Birma al sinds de jaren ’60 besturen, nog eens in hoe weinig geliefd hun regime is.

Grote vraag is nu welke rol Suu Kyi na haar installatie in het parlement zal spelen. Ze heeft al laten weten dat ze niet geïnteresseerd is in een ministerschap in de huidige (civiele) regering van president Thein Sein, zelf een voormalige generaal. Wel is ze bereid samen te werken met de regering om het land na jaren van stagnatie te ontwikkelen.

De tussentijdse verkiezingen, die relatief eerlijk lijken te zijn verlopen, stellen de westerse landen voor de vraag of ze nu hun economische sancties tegen Birma moeten opheffen of althans verzachten.

Sinds gisteren lijkt Birma in elk geval een stapje dichter bij een democratie. Maar de vuurproef dient zich pas in 2015 aan, wanneer er voor driekwart van de zetels nieuwe verkiezingen moeten komen. Dan moeten de militairen werkelijk besluiten of ze bereid zijn de macht uit handen te geven aan Aung San Suu Kyi.