Kurt Vonnegut heeft z’n medium gevonden

Lang voordat hij door het leespubliek werd omarmd met zijn oorlogssatire Slaughterhouse Five (1969), schreef Kurt Vonnegut  Basic Training. De novelle doet het opmerkelijk goed als e-book, zo weet The Guardian.

Het 20.000 woorden tellende Basic Training schreef Vonnegut in de jaren veertig van de vorige eeuw, toen hij nog niet doorgebroken was als schrijver en werkzaam was voor General Electric. Het schrijven deed hij ernaast.

Vonnegut probeerde het onder het pseudoniem Mark Harvey in de Saturday Evening Post gepubliceerd te krijgen, maar het tijdschrift deed niets met het verhaal. Uitgeverij Rosetta Books, die Basic Training omschrijft als een “diep boek dat het leger, autoritarisme, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen en ouderschap op de hak neemt”, viste het manuscript na Vonneguts dood in 2007 uit diens archief en publiceerde het pas geleden als e-book.

Het is een groot succes. Amper een week na publicatie staat het al bovenin de zogenaamde Kindle Chart van Amazon, een lijst die laat zien welke e-books de afgelopen tijd het meest werden gedownload.

Basic Training handelt over een jonge pianist die op de boerderij van een familielid verblijft die met ‘de generaal’ aangesproken wil worden.