Kamer tegen vrijgeven medische gegevens verdachte omwille van TBS

Teeven wil dat verdachten geen TBS meer kunnen ontlopen door onderzoek in het Pieter baan Centrum te weigeren. Foto NRC / Rien Zilvold

Het plan om medische gegevens van verdachten van zware misdrijven te openbaren moet worden aangepast. Dat vindt een Kamermeerderheid waaronder CDA en VVD, de partij van initiatiefnemer Fred Teeven.

De staatssecretaris van Justitie wil dat rechters inzage krijgen in medische dossiers om te bepalen of ze de verdachte tbs moeten opleggen. Verdachten weigeren namelijk regelmatig mee te werken aan een psychologisch onderzoek in de hoop tbs te ontlopen.

Het CDA vreest volgens de NOS dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zoeken als ze weten dat dit later kan bijdragen aan hun eigen veroordeling. De partij vindt dat de gegevens pas moeten worden vrijgegeven als iemand al schuldig is bevonden. De VVD vindt dat alleen echt relevante medische informatie als laatste redmiddel mag worden ingezet. Ook de oppositie is kritisch.

De Kamer debatteert vandaag over het voorstel.