'Je kunt niet het hele seizoen goed zijn'

Naam: Willy Kanis

Leeftijd: 28 jaar

Sport: Baanwielrennen

Prestaties: 4de Olympische Spelen 2008 (sprint), 2de WK 2009 (sprint), 3de WK 2009 (keirin)

Morgen beginnen de WK baanwielrennen in Melbourne. Nog last van een jetlag?

„Nee, gelukkig niet. We zijn twee weken geleden al naar Australië afgereisd om ons daar voor te bereiden op de WK, dus ik ben het nu wel gewend.”

Hoe zag die voorbereiding er de afgelopen twee weken voor jou uit?

„We hebben ons vooral in Perth voorbereid. Veel getraind, maar ook meegedaan aan een wedstrijd daar die goed is verlopen. Ik en Yvonne [Hijgenaar] werden eerste en tweede op de sprint. De trainingen waren de eerste dagen nog intensief en frequent: regelmatig meer dan zes uur per dag. Maar we zijn dat steeds meer gaan afbouwen om straks niet te moe aan de start te staan. Nu zijn het vooral de details waar je aan werkt. Maar minder dan drie uur per dag trainen doen we ook weer niet. Je moet wel in het ritme blijven.”

De resultaten in het begin van het seizoen vielen wat tegen. Bij wereldbekerwedstrijden in China en Columbia wist je op de teamsprint niet tot de finales door te dringen. Hoe komt dat?

„Je kunt niet het hele seizoen goed zijn. In zo’n seizoen rijd je erg veel wedstrijden, en moet je ervoor zorgen dat je piekt tijdens de belangrijke wedstrijden. Dus in eerste instantie is dat nu op de WK. Dan kan het wel eens gebeuren dat de resultaten op andere wedstrijden tegenvallen doordat je voorbereiding er niet op is gericht om daar op je best te zijn. Daar maak ik me niet al te druk om. Je moet ook voldoende rust nemen in zo’n seizoen. Ik moet deze week pieken en straks op de Spelen. Dat zijn de belangrijkste doelen dit jaar.

Maar het heeft er wel toe geleid dat kwalificatie voor de Spelen niet meer zo zeker is als een paar maanden geleden. De concurrentie komt dichterbij.

„Er is nog steeds wel een redelijk groot verschil tussen ons en de andere landen. We plaatsen ons als we tot de beste vijf Europese landen op de teamsprint behoren en dat zijn we nu nog steeds. Het moet deze week wel heel slecht gaan als we dat nog willen vergooien en daar ga ik niet van uit. Als we ons op de teamsprint kwalificeren, ben ik individueel ook verzekerd van een startbewijs op de sprint tijdens de Spelen.”

Wat verwacht je van deze WK?

„Ik denk dat ik er goed voorsta. We hebben ons optimaal op dit toernooi kunnen voorbereiden. Ik heb geen last van fysieke ongemakken en voel me goed. Op de teamsprint zijn we gewoon heel sterk, ondanks die tegenvallende resultaten eerder dit seizoen. De keirin [groepssprint] is veel onvoorspelbaarder. Daar heb je ook wat geluk bij nodig, maar als je dat hebt, kan je ook zomaar hoog eindigen.”

Wanneer ben je tevreden?

„Klinkt als een cliché, maar als ik er alles heb uitgehaald wat er in zat, kan ik tevreden zijn. Op de teamsprint willen we ons nu definitief plaatsen voor de Spelen. Dat blijft toch de belangrijkste wedstrijd dit jaar. Alles wat je daarnaast nog meepakt op de WK, is mooi meegenomen. En dat is zeker op de keirin goed mogelijk.”