Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Investeerder ProCures koopt Selexyz - wil fusie met De Slegte

Boekhandel Scheltema van Selexyz in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

De nieuwe eigenaar van boekhandelketen Selexyz werkt aan een doorstart in combinatie met de winkels van De Slegte. Het doel van de nieuwe eigenaar – investeerder ProCures – is om de winkels van beide ketens waar mogelijk samen te voegen, stelt bewindvoerder Jan Dingemans van Selexyz tegenover NRC Handelsblad.

Vrijdag besloot de rechtbank in Utrecht dat de zestien Selexyz-winkels voor 3,5 miljoen euro in handen van ProCures komen. Momenteel werkt de investeerder ook aan een overname van boekhandelketen De Slegte.

Procures wil winkels Selexyz en De Slegte in één pand

Beide boekenbedrijven hebben last van dalende omzetten als gevolg van concurrentie door webwinkels als bol.com en Amazon, en door de economische crisis. Tegelijk hebben ze hoge kosten door de huur van de winkelpanden, vaak op A-locaties in grote steden.
ProCures ziet een oplossing in de combinatie van het brede assortiment van Selexyz en de tweedehands- en ramsjboeken van familiebedrijf De Slegte. Door de winkels onder te brengen in één pand wil ProCures de huur met een kwart naar beneden brengen, tot 9,6 miljoen euro per jaar.

Er waren meerdere overnamekandidaten voor Selexyz, onder wie een onbekende buitenlandse partij. Vrijdag bepaalde de rechter dat de verkoop aan ProCures de beste prijs oplevert voor de belangrijkste schuldeiser, ABN AMRO. Bovendien is samenvoeging met De Slegte de minst slechte oplossing voor andere belanghebbenden, vooral het Centraal Boekhuis, dat de boekhandels bevoorraadt en vermoedelijk een groot verlies moet nemen op Selexyz.

Bewindvoerder van Selexyz Jan Dingemans verwacht dat de formele afhandeling van de verkoop morgen aan het eind van de ochtend rond is.

“Iedereen heeft hier zijn zegen aan gegeven. Ik ben zeer tevreden.”

Over de overname van De Slegte:

“Het samenvoegen van de winkels is voor ProCures de toegevoegde waarde van deze verkoop. Voor zover ik weet zijn er weinig kinken in de kabel. Ze waren er vanochtend mee bezig.”

Aantal ontslagen onduidelijk

Volgens de rechter heeft ProCures “het recht verkregen” op alle aandelen van een anoniem gehouden boekhandel. Dit is De Slegte, zo blijkt uit uitspraken van Dingemans.
Het is nog onduidelijk hoeveel ontslagen er door een fusie zouden vallen. ProCures denkt eraan het aantal voltijdbanen bij Selexyz te verminderen van 531 naar 368, maar volgens Dingemans wordt hierover nog onderhandeld.

Selexyz heeft zestien grote winkels, veelal in de binnensteden. De Slegte heeft achttien winkels in Nederland en acht in Vlaanderen. In dertien steden zijn beide ketens gevestigd. Waarschijnlijk zal daar per stad bekeken worden welk pand wordt aangehouden.

Lees een uitgebreider artikel over de voorgenomen fusie van De Slegte en Selexyz in NRC Handelsblad van vanmiddag. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)