Investeerder wil fusie De Slegte en Selexyz

Investeerder ProCures koopt Selexyz en wil ook boekwinkel De Slegte overnemen. De boekhandels gaan waarschijnlijk winkelpanden delen.

De nieuwe eigenaar van boekhandelketen Selexyz werkt aan een doorstart in combinatie met de winkels van De Slegte. Het doel van de nieuwe eigenaar – investeerder ProCures – is om de winkels van beide ketens waar mogelijk samen te voegen, stelt bewindvoerder Jan Dingemans van Selexyz.

Vrijdag besloot de rechtbank in Utrecht dat de zestien Selexyz-winkels voor 3,5 miljoen euro in handen van ProCures komen. Momenteel werkt de investeerder ook aan een overname van boekhandelketen De Slegte.

Beide boekenbedrijven hebben last van dalende omzetten als gevolg van concurrentie door webwinkels als bol.com en Amazon, en door de economische crisis. Tegelijk hebben ze hoge kosten door de huur van de winkelpanden, vaak op A-locaties in grote steden. ProCures ziet een oplossing in de combinatie van het brede assortiment van Selexyz en de tweedehands- en ramsjboeken van familiebedrijf De Slegte. Door de winkels onder te brengen in één pand wil ProCures de huur met een kwart naar beneden brengen, tot 9,6 miljoen euro per jaar.

Er waren meerdere overnamekandidaten voor Selexyz, onder wie een onbekende buitenlandse partij. Vrijdag bepaalde de rechter dat de verkoop aan ProCures de beste prijs oplevert voor de belangrijkste schuldeiser, ABN AMRO. Bovendien is samenvoeging met De Slegte de minst slechte oplossing voor andere belanghebbenden, vooral het Centraal Boekhuis, dat de boekhandels bevoorraadt en vermoedelijk een groot verlies moet nemen op Selexyz.

Bewindvoerder van Selexyz Jan Dingemans verwacht dat de formele afhandeling van de verkoop morgen aan het eind van de ochtend rond is. „Iedereen heeft hier zijn zegen aan gegeven. Ik ben zeer tevreden.” Over de overname van De Slegte: „Het samenvoegen van de winkels is voor ProCures de toegevoegde waarde van deze verkoop. Voor zover ik weet zijn er weinig kinken in de kabel. Ze waren er vanochtend mee bezig.” Volgens de rechter heeft ProCures „het recht verkregen” op alle aandelen van een anoniem gehouden boekhandel. Dit is De Slegte, zo blijkt uit uitspraken van Dingemans.

Het is nog onduidelijk hoeveel ontslagen er door een fusie zouden vallen. ProCures denkt eraan het aantal voltijdbanen bij Selexyz te verminderen van 531 naar 368, maar volgens Dingemans wordt hierover nog onderhandeld.

Selexyz heeft zestien grote winkels, veelal in de binnensteden. De Slegte heeft achttien winkels in Nederland en acht in Vlaanderen. In dertien steden zijn beide ketens gevestigd. Waarschijnlijk zal daar per stad bekeken worden welk pand wordt aangehouden.

Als De Slegte intrekt bij Selexyz, betekent dit een tegenvaller voor de familie De Slegte. Zeventien panden, waaronder dat in de Amsterdamse Kalverstraat, zijn in het bezit van de weduwe van J. de Slegte, zoon van de oprichter en tot 1994 directeur. Het bedrijf huurt deze panden van mevrouw De Slegte en die zouden dan leegkomen. De huidige directeur Kooiker wil geen commentaar geven. Selexyz huurt de winkelpanden van allerlei verschillende verhuurders.

De 3,5 miljoen was de beste prijs die bewindvoerder Dingemans voor Selexyz kon krijgen. Eerder al had Selexyz vijftig partijen benaderd voor een kapitaalinjectie, maar niemand deed een beter bod dan ProCures. ABN AMRO had nog ruim 5,1 miljoen plus rente tegoed, een schuld waarvoor de winkels als onderpand golden. Omdat Selexyz in gebreke bleef mocht de bank de winkels in de openbare verkoop doen. Maar aangezien de waarde van de aandelen van de winkels is vastgesteld op min 9,7 miljoen euro, is de verkoop aan ProCures ook voor ABN waarschijnlijk de beste deal. De bank accepteert het verlies van 2,6 miljoen en is zelfs bereid weer geld te lenen aan het nieuwe bedrijf.

Aldus Dingemans

Ik ben blij dat de winkels blijven bestaan. Voor de werknemers, maar ook vanwege de waarde als cultureel erfgoed. Selexyz is de mooiste boekhandel van Nederland.Jan Dingemans,