Gemeente Rotterdam wil 2.450 banen schrappen

Rotterdam wil 2.450 banen schrappen. Eerder was nog ‘slechts’ duizend voorgesteld. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Daarin staat dat het gemeentebestuur vanaf 2015 een bedrag van 200 miljoen euro wil bezuinigen op de eigen organisatie.

Rotterdam wil 2.450 banen schrappen. Eerder was nog ‘slechts’ duizend voorgesteld. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Daarin staat dat het gemeentebestuur vanaf 2015 een bedrag van 200 miljoen euro wil bezuinigen op de eigen organisatie.

Het meeste geld kan worden opgehaald bij huisvesting en ICT. Ook wil de gemeente minder externe medewerkers gaan inhuren. Onder meer door het verkopen van panden kan op deze drie posten zo’n 100 miljoen worden bespaard. Maar dan blijft er dus nog altijd 100 miljoen euro over die extra moet worden bezuinigd.

De gemeenteraad vroeg daarom eind vorig jaar hoe de organisatie 20 procent goedkoper zou kunnen werken. Volgens het college kan 93 miljoen euro worden bespaard op personeelslasten door terug te gaan van zo’n 13.000 naar zo’n 10.500 voltijdbanen.

In de zomer neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de bezuinigingsplannen.