Gasvlam Total gedoofd

De Franse oliemaatschappij Total probeert zo snel mogelijk een team van experts naar het Elgin productieplatform te brengen dat gas lekt voor de kust van Schotland. Onderzoek ter plekke wordt mogelijk geacht nu de gasvlam is gedoofd.

Vorige week zondag werden de activiteiten op het platform, dat op 250 kilometer westelijk van Aberdeen ligt, abrupt stilgelegd nadat er een gaslek was ontstaan op 4.000 meter diepte. Het personeel, 238 man, werd met spoed geëvacueerd.

Vanuit de boorput spuit sindsdien dagelijks naar schatting 200.000 kubieke meter aardgas omhoog. Sinds de noodstop brandde er op een aanpalend platform, op 90 meter afstand, een fakkel om de gasrestanten in het buizenstelsel op te branden. Dat leidde tot veel speculaties over mogelijk explosiegevaar.

De fakkel is dit weekeinde vanzelf gedoofd. Total overlegt op dit moment met de Britse autoriteiten over een eerste verkenning van het platform waar nog altijd een omvangrijke gaswolk hangt.

Het Franse oliebedrijf wil het lek dichten door in de boorput een laag zware klei op het gas te leggen en door twee nieuwe putten te boren die het spuitende veld moeten ontlasten. Dat laatste kan zes maanden duren.