Defensieleider van Twente wacht in stilte op Oranje

Met de geboren Braziliaan Douglas als uitblinker won FC Twente van Roda JC (2-0). Oranje lonkt voor de genaturaliseerde verdediger - mits hij zich kan beheersen.

Douglas Franco Teixeira was zaterdagavond in volle glorie terug in de Veste. De 24-jarige Braziliaan heerste in het competitieduel met Roda JC in de defensie, brak met een snoeiharde kopbal uit een corner de wedstrijd open en was nadrukkelijk betrokken bij een opstootje op het middenveld. De verdediger van FC Twente werd dan ook terecht tot man of the match gekroond. „Ik heb eindelijk weer laten zien wat ik kan”, zei Douglas. „Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.”

Sinds de geboren Braziliaan is genaturaliseerd tot Nederlandse staatsburger worden zijn acties met extra aandacht bekeken door bondscoach Bert van Marwijk. En met hem stellen miljoenen Nederlanders de vraag of Douglas iets kan betekenen voor Oranje. Het antwoord blijft vooralsnog achterwege, omdat Douglas nog geen vijf seizoenen in de eredivisie heeft gespeeld en dus nog niet mag uitkomen voor Oranje. „Ik had graag voor Nederland op het EK gespeeld, maar regels zijn regels. Die moet ik respecteren”, stelde Douglas.

Tussen de mens Douglas, die op rustige toon Nederlands praat, en de voetballer Douglas, die voor niets en niemand terugdeinst, zit een wereld van verschil. Dat weet hij zelf ook. Douglas: „Ik voetbal altijd om te winnen. Ik geef alles. Dat doe ik voor de club. Als ik eenmaal in het veld sta, reageer ik emotioneel. Dat zit diep in me. Het is niet altijd even makkelijk om mezelf te controleren. Zo praat ik misschien te veel met de scheidsrechter. Ik heb de afgelopen jaren fouten gemaakt. Daar moet ik van leren.”

Douglas is niet het type Braziliaan dat bij fouten snel naar anderen wijst. Nee, de voetballer is zich er terdege van bewust dat onbesuisde acties hem en de club schade toebrengen. Zo benadeelde Douglas zijn ploeggenoten toen hij vorig seizoen in een uitwedstrijd tegen AZ scheidsrechter Ruud Bossen belaagde. Dat kwam hem, met nog tien wedstrijden te spelen, op een schorsing van zes wedstrijden te staan.

Vorige maand in Eindhoven verloor Douglas in een even cruciale fase van het seizoen opnieuw zijn beheersing. Bij een 4-0 voorsprong maakte de verdediger een natrappende beweging tegen de provocerende PSV’er Ola Toivonen. Scheidsrechter Pol van Boekel stuurde hem van het veld en de onstuimige voorstopper werd voor nog eens drie wedstrijden geschorst. Na de rode kaart van Douglas wankelde FC Twente een kwartier lang, om uiteindelijk met 6-2 van PSV te winnen.

Maar zonder Douglas was het goede gevoel bij FC Twente direct verdwenen. De Braziliaanse Nederlander moest vanaf de kant lijdzaam toezien hoe FC Twente verloor van NEC en Feyenoord en ternauwernood won van De Graafschap. Toen Douglas vorige week in het uitduel met ADO Den Haag terugkeerde in de basisploeg, was hij de leider van een zwalkend elftal dat opnieuw twee kostbare punten verspeelde in de titelrace.

Trainer Steve McClaren was er zaterdagavond alles aan gelegen tegen Roda JC het vertrouwen op te vijzelen. Onder leiding van Douglas gaf de defensie van FC Twente geen enkele kans weg. De scouts op de tribune zullen ook gezien hebben dat Roda’s gevaarlijke spitsen als Sanharib Malki en Mads Junker niets hadden in te brengen tegen de Braziliaanse Nederlander. „We hebben een paar donkere weken achter de rug”, stelde Douglas, die in 2007 naar Nederland kwam. „Het is nu zaak voor FC Twente en voor mij persoonlijk dat we deze lijn doortrekken.”

Als de verdediger zichzelf onder controle kan houden en sober leert voetballen, dan ligt een overgang naar een Europese topclub voor de hand. Misschien zou Douglas dan zelfs in beeld kunnen komen voor Brazilië. „Aan Brasil denk ik niet meer. Ik ben Nederlander geworden en ga voor het Nederlands elftal”, zegt de Zuid-Amerikaan die met een Nederlandse vrouw is getrouwd. „ Ik hoop dat de bondscoach me blijft volgen.”