Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Defensie heeft geen idee wat agenten in Kunduz na opleiding doen

Door Duitse soldaten opgeleide Afghaanse politierekruten in de buurt van Char Darah bij Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

Het ministerie van Defensie heeft geen idee wat de door Nederland opgeleide agenten in Kunduz na hun opleiding precies doen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant. Dit is niet in overeenkomst met de afspraken die zijn gemaakt met de Tweede Kamer.

Defensie beloofde bij aanvang van de missie in de gaten te houden waar de door Nederland opgeleide agenten terecht zouden komen en wat hun functie op die plekken zou zijn. Doordat dit niet gebeurt weet Defensie niet hoeveel agenten na de basiscursus hebben meegedaan aan vuurgevechten en of daarbij de regels van de Tweede Kamer zijn overtreden: wel zelfverdediging, geen aanval.

Ook NRC Handelsblad constateerde gebrekkige informatie Defensie al

Ook het NRC Handelsblad constateerde dat anderhalve maand geleden al. NRC-correspondent Bette Dam schreef in februari:

Van het volgen van de pupillen komt nog niet veel terecht, blijkt in Kunduz. [...] De geschoolde agenten zijn allemaal teruggegaan naar hun posten in districten waar Nederland ze niet kan bereiken. [...] Uit gesprekken met tien van de 28 pupillen van de eerste cursus blijkt dat niemand sinds de diploma-uitreiking contact heeft gehad met militairen van Nederland of haar partnerlanden. “Ik bel af en toe nog met onze Afghaanse trainer die bij de Nederlanders werkt, maar dat is alles”, zegt een agent uit het oostelijke Khanabad.

Scheidslijn defensief en offensief vechten in Afghanistan dun

Ook blijft de beloofde tienweekse vervolgopleiding van de politieagenten uit. Kolonel Nico van der Zee zegt in de Volkskrant:

“Wij vragen agenten niet lijstjes in te vullen; waar ze nu zijn en wat ze hebben gedaan.”

In het dossier dat per agent wordt opgebouwd staan wel opleidingen en telefoonnummers, maar het nabellen zou niet structureel gebeuren.

Nieuwsuur en de Volkskrant traceerden 31 agenten die de basisopleiding hebben afgerond en kwamen erachter dat zeker vijf daarna betrokken zijn geraakt bij vuurgevechten. Volgens alle agenten ging het in die gevallen om zelfverdediging. Maar in de praktijk blijkt de scheidslijn tussen defensief en offensief vechten in Afghanistan dun, schrijft de Volkskrant.