Broederschap wil toch presidentschap Egypte

In een verrassende ommekeer heeft de Egyptische Moslimbroederschap zaterdag een eigen kandidaat aangemeld voor de presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei.

De Moslimbroederschap, met de helft van de parlementszetels grote overwinnaar van de recente verkiezingen, had gezegd niet met een kandidaat te komen om verwijten te voorkomen dat ze de macht in Egypte-na-Mubarak wil monopoliseren.

Maar zaterdag wees de Broederschap alsnog haar nummer twee, de zakenman Khairat al-Shater (61), aan als presidentskandidaat. Met de Broederschap achter zich is multimiljonair Shater meteen de belangrijkste gegadigde. Als hij wint, domineert de Moslimbroederschap de hele politieke arena. Ook de raad die een nieuwe grondwet gaat opstellen wordt door fundamentalisten gedomineerd. Uit protest daartegen stapten de machteloze liberalen meteen weer op uit deze raad.

De kandidatuur van Shater is volgens analisten het antwoord van de Broederschap op de weigering van de militaire junta in te gaan op haar verzoek om een nieuw kabinet te mogen vormen in plaats van de huidige, door het leger benoemde regering.

Het leger heeft nog niet gereageerd op de kandidatuur van Shater. Vorige week was al gebleken dat de militairen ook niet blij zijn met de fundamentalistische overheersing in de grondwetgevende raad. (Reuters, AP, AFP)