Britse overheid wil controle over alle dataverkeer - felle kritiek

De Britse regering wil zonder gerechtelijk bevel alle telefoongesprekken en internethandelingen van alle Britten kunnen controleren.

Dergelijke plannen werden door de Labourregering ook al eens voorgesteld, maar in 2006 afgeblazen na hevig protest van de Conservatieven en Liberaal-Democraten, de huidige coalitieregering. Nu zegt de coalitie dat de maatregel “noodzakelijk” is in de strijd tegen terreur en georganiseerde misdaad.

Internetproviders moeten informatie zelf beheren

In tegenstelling tot de Labourplannen zal de informatie niet in één regeringsdatabase worden verzameld, maar moeten internetproviders de informatie zelf beheren.
De bedrijven krijgen opdracht hardware te installeren zodat de binnenlandse veiligheidsdienst (MI5) en de inlichtingendienst die zich met dataverkeer bezighoudt (GCHQ), op verzoek live kunnen controleren wie een verdachte belt, naar wie hij e-mails of smsjes verstuurt of welke websites hij bezoekt.

Het gaat nadrukkelijk ook om Facebook, Twitter, Skype en online fora. De inhoud van de data kan niet worden bekeken, daarvoor blijft toestemming van een rechter nodig.

Burgerrechtengroepen noemen het voorstel “ongeëvenaard”. Nick Pickles, directeur van Big Brother Watch zei gisteren:

“Hiermee zal het Verenigd Koninkrijk eenzelfde soort toezicht toepassen als China of Iran. Dit is een aanval op online privacy, en het is verre van duidelijk of dit echt de nationale veiligheid beter zal beschermen.”

Niet op tijd voor Olympische Spelen

Als de regering het plan doorzet, duurt het nog maanden voor het een wet wordt. Het is zeker niet op tijd voor de Olympische Spelen deze zomer, die een van de grootste veiligheidsoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog worden genoemd. Beide Huizen moeten het voorstel aannemen, en er tekent zich al verzet af.

Het Conservatieve Lagerhuislid David Davis, oud-schaduwminister van Binnenlandse Zaken, sprak tegenover de BBC van “onnodige uitbreiding van de mogelijkheid om in ieders leven te snuffelen”. LibDem-Lagerhuislid Malcom Bruce waarschuwt voor misbruik: “We zagen in het verleden dat informatie werd gelekt, gestolen of kwijt raakte.”