Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Birgit Donker wordt directeur van Mondriaan Fonds

Rotterdam, 3 augustus 2010
Rotterdam, 3 augustus 2010 Birgit Donker: "Ik zal NRC missen, het voelt als een scheiding." Foto NRC / Vincent Mentzel

Birgit Donker, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, wordt per 1 juli directeur van het nieuwe Mondriaan Fonds, het landelijk stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Het Mondriaan Fonds ontstond uit de fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting. De 47-jarige Donker, die 21 jaar voor NRC Handelsblad werkte, volgt Gitta Luiten (Mondriaan Stichting) en Lex ter Braak (Fonds BKVB) op.

Het is Donkers derde managementfunctie. In 1999 werd Donker, na een correspondentschap in Brussel, adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Zeven jaar later volgde het hoofdredacteurschap, ook van ochtendkrant nrc.next en nrc.nl. Die functie legde Donker in de zomer van 2010 neer na een conflict met de directie over redactionele onafhankelijkheid.

De afgelopen anderhalf jaar schreef zij voor de kunstredactie.

Donker: het werd tijd dat ik uit mijn comfort zone kwam

In een interview dat vanmiddag in NRC Handelsblad verschijnt, zegt Donker dat ze NRC zal missen.

“Ik zal NRC missen, het voelt als een scheiding. Maar het werd tijd dat ik uit mijn comfort zone kwam.”

Donker zegt als directeur van het Mondriaanfonds de betrokkenheid van burgers bij de kunst te willen vergroten.

“Ik vind het prettig aan het roer te staan. En het leuke van de kunstsector is dat er nog zo veel te doen valt. Er wordt veel mooie kunst gemaakt en we hebben prachtig cultureel erfgoed, maar burgers hebben onvoldoende het gevoel dat dat allemaal van hén is. Ik wil de betrokkenheid vergroten, niet alleen met exposities, maar ook met nieuwe media, zoals crowdfunding. En ik juich het toe dat de kunstwereld nieuwe wegen inslaat.”

Lees het volledige interview met Birgit Donker vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)