400 jaar Nederland en Turkije Exposities, zang en dans

Tot met met zondag 1 juli loopt in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de jubileumtentoonstelling ‘De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland - Turkije’. Daar is onder andere de zogeheten ‘ahitname’ te zien, het rijk versierde document dat de handelsovereenkomst bezegelde die de Hollandse diplomaat Cornelius Haga in 1612 sloot met sultan Ahmed I.

Op tal van plekken wordt de komende maanden de herdenking van het begin van de bilaterale betrekkingen luister bijgezet met tentoonstellingen, lezingen, debatten en culturele voorstellingen. Zie www.nltr400.nl. Een kleine greep:

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont met ‘Ottomania’ de vroegere Turkse wereld door westerse ogen aan de hand van bijzondere prenten (onder andere van Albrecht Dürer en Rembrandt), kostuumboeken en reisverslagen. Fotograaf Ahmet Polat portretteerde het moderne Turkije (t/m 7 mei).

In het Amsterdam Museum is de tentoonstelling De Kamer van de Levantse Handel, Hollandse kooplui en Ottomaanse sultan te zien (van 20 april t/m 26 augustus).

Op 23 juni wordt in het MC Theater, Westerpark, Amsterdam, een eendaags festival gehouden waar poëzie en Turkse klassiek muziek de grens met het Amsterdamse levenslied oversteken. Dat onder het leidmotief van de Liefde en het Verlangen.

De Rotterdamse Schouwburg presenteert Modern Dance Theatre Istanbul, het moderne dansgezelschap van het Nationale Ballet van Turkije (zondag 20 mei). De volgende dag in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Schiedam is de plek waar gezant Haga in 1587 werd geboren. De Grote Kerk (met epitaaf) waar hij en zijn vrouw liggen begraven, zal nog wel een tijd je staan. Musea, galeriehouders en wijkbewoners in de stad houden evenementen van tijdelijker karakter.