Tweede Syrië-conferentie moet druk op Assad verhogen

De Turkse premier Erdogan (rechts) ontmoette gisteren al enkele Syrische oppositieleiders in aanloop naar de conferentie in Istanbul vandaag. Foto AP / Murad Sezer

Meer dan zeventig ministers zullen vandaag in Instanbul samenkomen om te praten over de situatie in Syrië. Het is de tweede grote conferentie over de problemen in het land. Ook de Amerikaanse minister Hillary Clinton zal in Turkije aanwezig zijn.

Het is de bedoeling dat de ‘Vrienden van Syrië’-conferentie de druk op het regime van president Bashar al-Assad verhoogt. Er zal onder meer worden gesproken over financiële hulp voor de slachtoffers van het geweld in Syrië en over steun aan de belangrijkste oppositiegroep.

NRC-correspondent Bram Vermeulen in Turkije is echter sceptisch over de mogelijkheden op de conferentie. Dat komt omdat er nogal wat belangrijke afwezigen zijn op de top. Hij twitterde vandaag om 11.29 uur (update):

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Without EU, China, Russia or even Iraq present its very questionable whether Friends of Syria meeting can make difference

Die oppositie zelf hoopt op bewapening. Een aantal Arabische landen is daar ook voorstander van. Maar de meeste landen op de conferentie zijn tegen. Zij vrezen dat de wapens in verkeerde handen vallen en er binnen de oppositie onderling geweld kan ontstaan. De oppositie in Syrië bestaat uit een hoop rivaliserende groeperingen.

Assad wil leger nog niet terugtrekken

Assad zei onlangs akkoord te gaan met het vredesvoorstel van VN-bemiddelaar Kofi Annan. Maar dat zou betekenen dat hij zijn leger moet terugtrekken uit veel conflictwijken en steden. Dit weigert Assad vooralsnog, ondanks zijn toezegging aan Annan. De Syrische regering verklaarde gisteren dat de troepen op hun post blijven totdat vrede en veiligheid zijn gegarandeerd.

Annan heeft de Syrische overheid opgeroepen om als ‘sterkere partij’ de eerste stap te doen op weg naar een staakt-het-vuren. De opstandelingen hebben gezegd dat zij de wapens zullen neerleggen, zodra Assad zijn tanks en zwaar geschut terugtrekt uit de wijken en steden.

Sinds de volksopstand een jaar geleden begon zijn zeker 9000 mensen omgekomen, zegt de Verenigde Naties.