Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rode Plein Moskou afgesloten - tientallen arrestaties verricht

Een demonstrant wordt opgepakt in Moskou bij demonstraties op het Rode Plein tegen president Poetin. Foto AP / Mikhail Metzel

Het Russische Rode Plein in de hoofdstad Moskou is vanmiddag afgesloten door de politie naar aanleiding van een stille demonstratie tegen de regering, meldt persbureau AP. Volgens een woordvoerder van de politie zijn 55 demonstranten opgepakt vanwege “ongeoorloofd demonstreren”.

Enkele honderden mensen gaven gehoor aan oproepen op internet om naar het Rode Plein te komen om te demonstreren. Ze droegen witte lintjes of witte kledij als symbolen van protest. Bij aankomst op het plein stonden de demonstranten voor gesloten hekken.

De Russische politie heeft vier mensen die vanaf een metrostation op weg waren naar het Rode Plein aangehouden. Later arresteerde de politie naar willekeur mensen uit de menigte voor de hekken van het plein en duwde ze in bussen.

‘Politie sluit Rode Plein uit angst’

Volgens de politie was het plein dicht voor onderhoud, terwijl een ander zei dat er een ‘niet nader te noemen evenement’ gehouden zou worden. De beveiliging van het Kremlin gaf geen gehoor.

De activisten menen dat de autoriteiten geen reden zouden hebben om mensen die met een lintje op over het Rode Plein lopen aan te houden. Volgens een activist was het plein afgesloten omdat “de autoriteiten bang zijn.”

Demonstraties tegen de schending van recht om samen te komen

Volgens de oppositie schendt de regering het grondwettelijke recht van de Russen om vrij samen bijeen te komen, door toestemming te moeten vragen aan de autoriteiten voor demonstraties. Vaak breekt de politie de demonstraties ook nog eens op en houden ze demonstranten aan. Eén van de activisten zegt tegenover persbureau AP dat er “geen vrijheden en geen rechten” zijn:

“De enige die je continu op de televisiestations ziet, is Poetin. Hij is mijn president niet.”

Het is de tweede dag op rij van demonstraties. Gisteren hield de oproerpolitie nog ruim 60 demonstranten aan in Moskou en 15 in Sint Petersburg, die leuzen als “Rusland zonder Poetin” en “Vrijheid van Samenkomst: Altijd en Overal” schreeuwden.

Betogingen tekenen verzet tegen herverkiezing Poetin

Sinds de omstreden verkiezingen begin maart, waarbij Vladimir Poetin met 63 procent van de stemmen won, zijn zowel geoorloofde als ongeoorloofde demonstraties gehouden door activisten van de oppositie. De betogingen van de afgelopen tijd tekenen het verzet tegen Poetins bewind. Bij een demonstratie de dag na zijn overwinning werden ruim 500 demonstranten gearresteerd.