Krappe meerderheid Nederlanders had kabinet graag zien vallen

Rutte, Verhagen, Wilders en hun secondanten aan de onderhandelingstafel in het Catshuis op de eerste dag van de onderhandelingen. Foto NRC / Maarten Hartman

Een krappe meerderheid (51 procent) van de Nederlanders had het een goede zaak gevonden als de PVV de steun aan de regering afgelopen week had beëindigd. Dat blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond. Tegen een bezuiniging op ontwikkelingshulp bestaat echter maar weinig weerstand.

Woensdag werden de onderhandelingen tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV even stilgelegd. De onderhandelaars gingen die dag volgens de Rijksvoorlichtingsdienst door een “moeilijke fase”. Een dag later maakten de partijen bekend dat er toch weer genoeg vertrouwen bestond om door te praten.

Een kleine meerderheid van de Nederlandse bevolking had dus liever gezien dat de PVV de onderhandelingen had beëindigd en zijn steun aan de regering had ingetrokken. Een precies net zo krappe meerderheid vindt het noodzakelijk dat het begrotingstekort daalt tot onder de drie procent, zoals de Europese regels vereisen.

Slechts 23 procent tegen bezuinigingen op ontwikkelingswerk

De eventuele bezuiniging die de grootste weerstand oproept blijkt het idee te zijn een miljard te korten op het onderwijs. Ruim driekwart van de ondervraagden is daar absoluut tegen.

Zeven op de tien deelnemers aan de peiling is tegen het verhogen van het eigen risico in de gezondheidszorg. Ruim zestig procent is tegen hogere accijns op benzine. Ook lijkt er weinig draagvlak voor een btw-verhoging.

Een bezuiniging van één miljard op ontwikkelingshulp kan om meer instemming rekenen. Van de gepeilden is slechts 23 procent daar op tegen. Vrijdag schreven verschillende kranten dat de partijen daar overeenstemming over hebben bereikt.

Dat plan leidt volgens RTL Nieuws tot verzet in de CDA-fractie. De 96-jarige oud-premier Piet de Jong dreigde in Nieuwsuur zelfs het CDA te verlaten als die bezuiniging op ontwikkelingshulp werkelijk door zou gaan. Onder CDA-stemmers zou volgens De Hond echter slechts 19 procent gekant zijn tegen dit voorstel.

CDA-prominenten maken zich zorgen over bezuinigingen op ontwikkelingshulp: