Hoofdaanklager Internationaal Strafhof: Kony nog dit jaar vast

De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft goede hoop dat Joseph Kony nog dit jaar wordt opgepakt. Foto AFP / Stuart Price

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag vertrouwt er op dat de Oegandese rebellenleider Jospeh Kony nog dit jaar wordt opgepakt. Dat zei Moreno tijdens een ontmoeting met de makers van het filmpje Kony 2012.

Die video is op internet ondertussen meer dan 100 miljoen keer bekeken. Het filmpje heeft er toe geleid dat de misdaden die Kony vooral eind vorige eeuw pleegde plotseling wereldwijd veel bekendheid genieten.

Volgens Moreno hebben politieke leiders in de wereld dankzij het filmpje van de organisatie Invisable Children nu meer belangstelling voor de arrestatie van Kony, simpelweg omdat er meer mensen zijn die weten wat Kony heeft gedaan.

De internethit Kony 2012:

Het Strafhof is al lange tijd op zoek naar Kony. Hij wordt beschuldigd van onder meer moord, verkrachting, het gedwongen rekruteren van kindsoldaten en dwang tot seksuele slavernij.

Het Verzetsleger van de Heer (LRA) is al jaren niet meer actief in Oeganda. De video wekt echter wel die indruk. Mede daarom kwam er ook een stortvloed aan kritiek over de makers heen.

Kony en zijn sterk uitgedunde groep van volgelingen houden zich momenteel schuil in de Centraal Afrikaanse Republiek.