Ajax aan kop in Eredivisie door gelijkspel AZ - Vitesse

AZ heeft de koppositie in de Eredivisie af moeten staan aan Ajax. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek speelde zondag met 2-2 gelijk bij Vitesse. Voor Vitesse, dat zevende blijft, waren Guram Kashia en Marco van Ginkel trefzeker. Jozy Altidore en Simon Poulsen scoorden voor de bezoekers.

AZ zakt door het puntverlies naar de tweede plaats, op één punt van de Amsterdammers. FC Twente en PSV geven met zes speelronden te gaan respectievelijk drie en vier punten toe op de nieuwe koploper.

De formatie uit Alkmaar, die moeite had met het speelse Vitesse, kwam in de 32e minuut toch op voorsprong. Altidore kopte raak na een voorzet van Simon Poulsen. Lang kon AZ daar niet van genieten. Kashia maakte vijf minuten later met het hoofd 1-1, waarna de thuisploeg kort na rust ook de leiding nam.

Van Ginkel had succes met een knappe kopbal. AZ kwam weer terug in de wedstrijd via Poulsen, die een kopbal van Brett Holman het laatste tikje meegaf, maar moest niet veel later met tien man verder. Holman ontving van scheidsrechter Danny Makkelie zijn tweede gele kaart.

Vitesse drong de bezoekers daarna terug op eigen helft, maar mede dankzij doelman Esteban bleef AZ een nederlaag bespaard.