Birma naar stembus - ‘uitslag zal macht leger nauwelijks inperken’

Vrouwen zitten bij een stembureau in Birma klaar met de stembiljetten. Foto AFP / Christophe Archambault

Birma gaat op het moment naar de stembus. Oppositieleider Aung San Suu Kyi doet voor het eerst mee, als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), en zal zo goed als zeker een parlementszetel winnen in het kiesdistrict Kawhmu.

Bij de verkiezingen van vandaag staan slechts 45 van de 440 zetels in het Birmese Lagerhuis op het spel. Toch zijn de verkiezingen historisch. Niet alleen omdat Suu Kyi meedoet, die jarenlang onder huisarrest stond, maar ook omdat het junta-regime van het Aziatische land voor het eerst internationale waarnemers heeft toegelaten om toe te zien op de eerlijkheid van de verkiezingen.

De NLD van Suu Kyi boekte bij de verkiezingen van 1990 een grote overwinning, maar de junta weigerde toen die uitslag te erkennen. Na deze verkiezingen stond Suu Kyi 15 jaar onder huisarrest.

Reuters-verslag van de stembusgang in Birma:

Suu Kyi: verkiezingen niet vrij en eerlijk

Het Westen heeft aangekondigd dat sancties tegen Birma worden opgeheven als de verkiezingen eerlijk verlopen. De Europese Unie neemt daarover op 23 april een besluit.

Suu Kyi zei eergisteren echter al dat de verkiezingen niet eerlijk en vrij zijn. Zij verklaarde dat de onregelmatigheden “verder gaan dan wat voor democratische verkiezingen acceptabel is.”

Er zijn volgens Suu Kyi pogingen gedaan kandidaten van de oppositie te verwonden. En in zeker twee gevallen zijn kandidaten van de NLD tijdens hun campagnes bekogeld met stenen en andere voorwerpen.

Toch neemt Suu Kyi deel aan de verkiezingen, “omdat dit is wat wij denken dat onze mensen willen.”

Reuters-verslag van de voorbereidingen voor de verkiezingen:

‘Macht leger zal nauwelijks slinken’

De verwachting is dat de NLD na de verkiezingen van vandaag de oppositie in het parlement zal gaan aanvoeren. Critici stellen echter dat de verkiezingen de macht van de militairen nauwelijks zal inperken. Daarvoor gaan de verkiezingen van vandaag om te weinig zetels.

NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef zaterdag:

Zelfs als de NLD alle 45 zetels zou winnen, weten de militairen zich nog van een ruime meerderheid verzekerd in het Lagerhuis. “De regering wil haar graag in het parlement”, zegt een adviseur van president Thein Sein. “We hopen dat ze een matigende rol kan spelen in het hervormingsproces.”

Steeds meer geloof in oprechtheid hervormingsplannen Thein Sein

Want wel geloven steeds meer mensen dat Thein Sein werkelijk wil hervormen en niet langer aan de leiband loopt van de vroegere sterke man van de junta, Than Shwe. Van Straaten schrijft:

Sommigen schrijven die ambitie toe aan het besef dat Birma zo niet verder kon. De generaals kwamen zelf ook in het buitenland en zagen daar hoe hun land verder achterop raakte. Het prestige van het leger zou er uiteindelijk ook onder lijden.