‘Aung San Suu Kyi bemachtigt parlementszetel’

Aanhangers van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi wachten voor het partijbureau op de definitieve uitslag van de verkiezingen. Foto AP / Khin Maung Win

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft in de tussentijdse verkiezingen van vandaag in Myanmar een parlementszetel veroverd. Dat blijkt volgens haar partij uit de verkiezingsuitslagen van het kiesdistrict Kawhmu waarin zij meedong, meldt persbureau AP.

De overwinning werd getoond op een digitaal bord boven het hoofdkwartier van de NDL in de hoofdstad van Myanmar, Yangon. In eerdere nog niet bevestigde berichten zei de NDL dat Suu Kyi 65 procent van de stemmen had bemachtigd in 82 van de 129 stembureaus waar de telling was voltooid. De kiesraad zegt over de tussentijdse verkiezingen van zondag tot dusver niets.

Verkiezingen zijn mijlpaal voor Birma

Als de verkiezingsuitslag inderdaad klopt, is dat een mijlpaal in Birma. Het land werd sinds 1962 geregeerd door het leger. Ook zou het een spectaculaire overwinning betekenen voor de politieke carrière van Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi, boekte bij de verkiezingen van 1990 een grote overwinning, maar de junta weigerde toen die uitslag te erkennen. Na deze verkiezingen stond Suu Kyi 15 jaar onder huisarrest.

Uitslag verkiezingen verandert weinig aan machtsverhoudingen

Bij de verkiezingen van vandaag staan slechts 45 van de 440 zetels in het Birmese Lagerhuis op het spel. In de volksvertegenwoordiging heeft de regeringspartij de meerderheid en is een kwart van de zetels voorbehouden aan het leger. Winnen Suu Kyi en de oppositie inderdaad, dan zal dat weinig veranderen aan de machtsverhoudingen. Daarvoor gaan de verkiezingen van vandaag om te weinig zetels. Wel geeft zo’n triomf hen voor het eerst een stem in het landsbestuur.

Junta sinds vrijdag officieel ontbonden

De junta is sinds afgelopen vrijdag officieel ontbonden. Dat gebeurde na de beëdiging van de nieuwe zogenoemde burgerregering, die werd gevormd na verkiezingen die door velen als een schijnvertoning werden beschouwd. Aan het hoofd van de regering staat president Thein Sein, die de junta ook al leidde.

Officiële uitslagen na het weekend verwacht

Officiële uitslagen worden maandag pas verwacht en onafhankelijke verificatie van het aantal stemmen was onmogelijk. De overwinningsclaim van de NLD kwam ondanks ‘wijdverbreide onregelmatigheden’, waarover de partij meer dan vijftig klachten heeft ingediend bij de nationale kiescommissie.