Opinie

20 kilo

Verbijsterd kijk ik toe hoe dat gaat: zo’n uitzetting door de Dienst Terugkeer en Vertrek. Twee busjes staan klaar om de Burundische familie op te halen. ‘Uitgeprocedeerd’. Vrienden helpen bezittingen naar buiten dragen. Twee meisjes, van 3 en 4, rennen in roze jasjes om de spullen heen. Het ene zit bij mijn dochter in de

Verbijsterd kijk ik toe hoe dat gaat: zo’n uitzetting door de Dienst Terugkeer en Vertrek. Twee busjes staan klaar om de Burundische familie op te halen. ‘Uitgeprocedeerd’. Vrienden helpen bezittingen naar buiten dragen. Twee meisjes, van 3 en 4, rennen in roze jasjes om de spullen heen. Het ene zit bij mijn dochter in de klas.

Ik begrijp dat niet iedereen in Nederland kan blijven, dat er documenten nodig zijn. Maar een familie die hier al zeven jaar woont…

Dan gonst het rond: „20 kilo.” Ze mogen 20 kilo per persoon meenemen. „20 kilo”, denk ik, „neem ik mee als ik op vakantie ga.”

Judith Brasser