‘Zwartboek vol klachten over trage en lakse zorginspectie’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt patiënten vaak niet serieus. Het IGZ doet te weinig met ernstige meldingen en werkt erg langzaam werkt. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend, nadat het dagblad inzage kreeg in een zwartboek met honderden klachten die binnenkwamen bij een meldpunt van de Nationale Ombudsman en het consumentenprogramma TROS Radar.

Het zwartboek met verzamelde klachten en misstanden wordt in de uitzending van TROS Radar aangeboden aan minister Schippers van Volksgezondheid.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt patiënten vaak niet serieus. Het IGZ doet te weinig met ernstige meldingen en werkt erg langzaam. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend, nadat het dagblad inzage kreeg in een zwartboek met honderden klachten die binnenkwamen bij een meldpunt van de Nationale Ombudsman en het consumentenprogramma TROS Radar.

In het zwartboek zijn 334 klachten terechtgekomen. Daaruit zou blijken dat de inspectie laks reageert als patiënten hun beklag doen over een behandeling.

“Jaarlijks dient het IGZ minder dan twintig klachten in bij het tuchtcollege. Een onverklaarbaar laag aantal. Ook laat ze zaken te lang duren, om vervolgens te zeggen: het heeft te lang geduurd, we staken de zaak.” - Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Ersntige fouten

Het meldpunt voor klachten over de IGZ werd in januari geopend. Aanleiding was een vernietigend rapport van Brenninkmeijer over de zaak van baby Jelmer, die in 2007 geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt raakte na een operatie in het UMCB. De inspectie erkende dat ze ernstige fouten heeft gemaakt in de slepende zaak.

Hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Johan Legemaate relativeert in de Volkskrant de klachten enigszins. De inspectie moet volgens hem vooral toezicht houden op het systeem als geheel. Omdat daardoor patiënten in de kou blijven staan, pleit hij voor een onafhankelijke instantie voor individuele klachten.

Maandag TROS Radar

TROS Radar besteedt maandagavond aandacht aan de zaak. Het opgestelde zwartboek wordt in de uitzending aangeboden aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).