Zonder hanekam telt topvoetballer niet mee

In de jaren zeventig was de hanekam het symbool van de punkbeweging. Het kapsel wordt nu veel gedragen door voetballers: om op te vallen.

AC Milan's forward Stephan El Shaarawy (L) vies with AS Roma's Argentinian defender Gabriel Ivan Heinze during their the Serie A football match between AC Milan and AS Roma at San Siro Stadium in Milan on March 24, 2012. AFP PHOTO/ GIUSEPPE CACACE AFP

Het was even wennen, afgelopen zondag bij de wedstrijd Ajax-PSV. Ajax-verdediger Toby Alderweireld toonde daar voor het eerst zijn nieuwe kapsel aan de wereld: een schuine hanekam, die op zijn hoofd kronkelt in een soort S-vorm. „Toby wilde eens wat anders”, vertelt zijn kapper Hanni Hanna. „Hij komt hier om de paar weken en vraagt om een nieuw kapsel. De laatste keer stelde ik een schuine hanekam voor. ‘Het is Ajax-PSV en dan wil je opvallen’, zei ik tegen hem. Daar stemde Toby mee in.”

Toen de Engelse voetballer David Beckham – tevens stijlicoon – op het WK voetbal van 2002 met een hanekam verscheen, was hij nog een bezienswaardigheid. Nu kijkt niemand meer op van de haarstijl. De afgelopen tien jaar waren hanekammen in alle vormen en maten te zien op de mondiale voetbalvelden. Van de faux hawks (een hanekam waarbij niet al het haar wordt afgeschoren) van topspelers Christiano Ronaldo en David Villa, tot het grotendeels kale hoofd van Manchester City-spits Mario Balotelli. Eigenlijk tel je zonder hanekam niet meer mee in het internationale voetbal.

De kapper van Toby Alderweireld kwam twee jaar geleden in het nieuws als ‘huiskapper’ van het Nederlands elftal. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika werd hij ingevlogen om de kapsels van de Nederlandse internationals te verzorgen. De van oorsprong Syrische Hanna, die vorige zomer zijn tweede kapsalon opende en bijna vierduizend volgers op Twitter heeft, kan veel beroemdheden tot zijn clientèle rekenen. Zo doet hij het haar van veel Ajax-voetballers, onder wie Gregory van der Wiel en Lorenzo Ebecilio. Deze spelers liepen ook een tijd met hanekammen rond.

„Het valt op en staat gewoon mooi”, legt Hanna uit. „Het is een kapsel dat je simpel in model kan brengen en dat altijd de aandacht trekt. Voetballers willen opvallen, ook als het om haarstijl gaat. De hanekam is door de jaren heen een echt voetbalkapsel geworden.”

Dat is niet altijd zo geweest. De hanekam was het symbool van de punkbeweging van de jaren zeventig. Jongeren die hun afkeer van de gevestigde orde wilden uiten, schoren de zijkanten van hun hoofd kaal en lieten in het midden een vaak hoge en kleurrijke strook haar achter. De mohawk stond voor rebellie en ‘het anders willen zijn’.

De hanekam ontwikkelde zich zelfs tot een haarstijl voor mensen die vervreemd waren geraakt van de maatschappij. Travis Bickle, protagonist in de film Taxi Driver van Martin Scorsese (1976), schoor zijn haar in een mohawk voor hij aan zijn nachtelijke moordpartij in New York begon. Karst T, de man die tijdens Koninginnedag 2009 zijn auto door een mensenmenigte heen reed in de richting van de open bus waarmee de koninklijke familie een rijtoer door Apeldoorn maakte, had een beginnende hanekam.

Deze beladen geschiedenis hindert voetballers niet. Voor hen telt maar één ding: met de hanekam val je op. „Zolang voetballers dit kapsel willen, blijft de hanekam populair”, voorspelt kapper Hanna. „Als jonge kinderen naar hun voetbalhelden kijken en zien dat die rondlopen met een hanekam, willen zij dat ook en gaan ze erom vragen. Zo blijft die hanekam wel in de mode.”