Zij : ‘Niemand verdient hier veel’

Jenny Schings (25) en Tatjana Kirienko (26) leven samen met Annemarie, Tom en Martijn in een woongroep. Ze hebben twee honden, twee katten en zeven kippen. Jenny is freelance tekstschrijver, Tatjana studeert nog.

Jenny Schings (links) en Tatjana Kirienko in de tuin van hun woongroep.
Jenny Schings (links) en Tatjana Kirienko in de tuin van hun woongroep. Foto David Galjaard

Jenny: „Onze groep bestaat vier jaar. Ik woon er een half jaar, Tatjana een jaar.”

Tatjana: „En de rest is er vanaf het begin. We doen alles samen. Eten, praten, klussen.”

Jenny: „Het is als een gezin. Echt een huishouden. Als er gasten komen, sluiten die gewoon aan. We delen zelfs onze vrienden.”

Tatjana: „En we delen een huisrekening. We dragen niet bij naar vermogen, dat wordt veel te ingewikkeld.”

Jenny: „Het is ook niet nodig: niemand verdient hier veel geld.”

Tatjana: „Regels zijn er niet. We hebben, in tegenstelling tot veel andere woongroepen, bijvoorbeeld geen schoonmaakrooster. Maar iedereen neemt vanzelf bepaalde taken op zich.”

Jenny: „Annemarie rekent de boodschappen uit en Tom regelt de betalingen van de huisrekeningen, zoals de huur en de elektriciteit.”

Tatjana: „De één hakt het hout voor de kachel, de ander werkt liever in de tuin. Lekker traditioneel is dat de vrouwen het meest schoonmaken.”

Jenny: „Sssht! Maar ja, het is wel zo. Ik vind het leuk dat we voor elkaar zorgen. Mijn hond wordt hier ook verzorgd als ik er niet ben.”

Tatjana: „We zijn geen wereldvreemde hippies, hoor. Wij zijn heel actief: we studeren en werken allemaal. Maar ik kan heel ongelukkig worden als ik bedenk hoe half Nederland in z’n eentje woont, elke avond een maaltijd voor zichzelf maakt en voor de tv gaat zitten.”

Jenny: „Je moet maar het geluk hebben om zoiets als dit tegen te komen. Ook al hebben we niet veel comfort.”

Tatjana: „Nou, we hebben een afwasmachine.”

Jenny: „En we eten heel lekker.”

Tatjana: „Onze levenskwaliteit is hoog. Maar ons internet is wel traag.”

Jenny: „En afgelopen winter hadden we een hele tijd geen warme douche. Maar wat is comfort? Ontbijten in de tuin is ook luxe.”