Zeewater in de mond

De meeste supermarkten zien muscadet meer als serviceproduct dan als een lekkernij. Het schijnt nu eenmaal in het assortiment te moeten zitten – lekker goedkoop en toch bekend –, maar het lijkt of de kwaliteit er niet veel toe doet. In sommige viswinkels kom ik het ook nog wel eens tegen. Als decoratiemateriaal tussen het zeebanket in de vitrine. Vaak is dat ook maar het beste. Veel zure gruwels, zwavelmonsters en tandglazuurbedreigers kruisten mijn pad. Maar uitzonderingen zijn er ook. Ik heb zelfs het idee dat er een comeback wordt voorbereid, getuige de gestage aanvoer van muscadet van betere kwaliteit. Als ik proef waartoe men op Domaine David hun veertig tot zestig jaar oude stokken van de melon de bourgognedruif heeft weten te verleiden, loopt het zeewater mij in de mond. Hun Clos du Ferré 2010 Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine sur Lie (9,50 euro) is uitstekend.

Vins Simple vinssimple.nl