Wreedste aanslagen sinds maanden eisen 9 levens in Thailand

Bij een serie van drie bomaanslagen door moslimrebellen in het zuiden van Thailand zijn vandaag negen mensen om het leven gekomen. Er vielen zeker zeventig gewondent. Het is een van de dodelijkste aanslagen in maanden in het onrustige zuiden van het land.

De enorme ravage van de aanslagen in het winkelgebied. Foto Reuters / Surapan Boonthanom

Bij een serie van drie bomaanslagen door moslimrebellen in het zuiden van Thailand zijn vandaag elf mensen om het leven gekomen. Er vielen zeker 110 gewonden. Het is een van de dodelijkste aanslagen in maanden in het onrustige zuiden van het land.

De explosieven gingen af op zo’n honderd meter van elkaar tijdens het middaguur in een druk winkelgebied in de stad Yala. “We zijn er niet zeker van welke groep moslimextremisten hier achter zit, maar we zijn op zoek”, zei gouverneur Dethrat Simsiri. De aanslagen zijn niet opgeëist. Volgens Reuters verdenkt de politie de separatisten eveneens van een reeks bomaanslagen in de regio die grenst aan Maleisië.

De eerst bom was bevestigd aan een motorfiets die geparkeerd stond bij het winkelgebied en met een mobiele telefoon tot ontploffing werd gebracht. Minuten later ontplofte een tweede bom die ook op een motorfiets was bevestigd, gevolgd door een derde bom in een geparkeerde auto. De laatste explosie zorgde ervoor dat verscheidene gebouwen in brand vlogen, zei Simsiri, en maakte dan ook de meeste slachtoffers.

Bomaanslagen zijn een veelgebruikte tactiek van islamitische opstandelingen. Sinds in 2004 de opstand in drie zuidelijke provincies van Thailand begon kwamen zeker vijfduizend mensen om het leven.