Willem van Oranje sprak beroemde laatste woorden nooit uit

Na het schot dat Baltasar Gerards in 1584 loste, moet Willem van Oranje op slag dood zijn geweest. De beroemde laatste woorden – “Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” – moeten volgens forensisch arts Mat Weststrate naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Willem van Oranje bij het Paleis Noordeinde. Dit standbeeld is gemaakt in opdracht van Koning Willem II. Architect was A. Emilion, Graaf van Nieuwerkerke (1845). Foto Flickr / FaceMePLS

Na het schot dat Balthasar Gerards in 1584 loste, moet Willem van Oranje op slag dood zijn geweest. De beroemde laatste woorden - “Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk” - moeten volgens forensisch arts Mat Weststrate naar het rijk der fabelen worden verwezen.

De aanslag op de Vader des Vaderlands in het Prinsenhof in Delft is uitgebreid onderzocht en gereconstrueerd door een team aan onderzoekers. Weststrate onderzocht daarbij de gevolgen van het schot van Balthasar Gerards op het lichaam van Willem van Oranje. Hij vertaalde ondermeer het originele sectierapport van de bekende 16e eeuwse arts Pieter van Foreest opnieuw in hedendaags Nederlands:

“Mijn conclusie is dan ook dat de kogel bij de vijfde rib naar binnen is gegaan, bij de achtste rib naar buiten is gegaan en dat hij de linkerzijde van de hartkamer heeft weggeslagen. Dan treedt de dood onmiddellijk in en de mogelijkheid dat hij nog iets heeft gesproken acht ik uitgesloten.”

Fragment uit de tv-serie Willem van Oranje (1984):

Blauw Bloed

Bij het onderzoek werden de nieuwste technieken ingezet. “We hebben meer gevonden dan we verwacht hadden en dat is heel bijzonder bij een vierhonderd jaar oude moord”, aldus onderzoeksleider Willem van Spanje, directeur van ingenieursbureau DelftTech.

Zijn uitspraken doet hij in het EO-programma Blauw Bloed, dat vanavond om 19.30 uur wordt uitgezonden op Nederland 2. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de gevolgen van het onderzoek voor de Nederlandse geschiedschrijving. Museum Het Prinsenhof in Delft wijdt vanaf morgen een tentoonstelling aan de moordzaak.