werkpak

‘Ik poets ook de zolen van mijn schoenen’

Amsterdam 16-3-2012 Werkpak: Arthur van Essen, een van de directeuren bij American Express Fotop NRC H'Blad Maurice Boyer

Arthur van Essen (51), directeur Partnerships en PR bij American Express.

„Ik koop mijn pakken al bijna twintig jaar bij Oger. Ik heb redelijk lange armen, waardoor confectiepakken net niet goed zitten. Dat vind ik een heerlijk legitieme reden om voor maatwerk te kiezen. Een handgemaakt pak koop je bij Oger vanaf 1.700 euro. Dit pak van Caruso is Napolitaans blauw, dat is blauwer dan normaal blauw. Het probleem met donkerblauwe pakken is dat ze snel glimmen. Zodra ik een glansje zie moet het pak weg.

„Alles moet kloppen. Als ik een pak aantrek, moet ik het overal kunnen voelen. Ik ga terug naar de winkel als er tussen buik en knoop nog een centimeter ruimte zit. Mijn broekspijpen moeten negentien centimeter breed zijn, dan weet ik hoe ze op de schoenen vallen. Mijn vader zat in de confectie, misschien heeft het daar iets mee te maken.

„Mijn overhemden zijn altijd van het Napolitaanse merk Barba, die koop ik bij Sartoria in Naarden. Ik heb zo’n 25 à 30 overhemden, allemaal exact hetzelfde qua model. Ruim tien jaar geleden heb ik één goede laten maken, en sindsdien bestel ik alleen nog stofjes. Dan stuur ik Sartoria een smsje: ‘Doe maar een lichtblauwe.’ Zes weken later ligt ’ie klaar. Zo’n overhemd kost ongeveer 250 euro.

„Al mijn zakelijke schoenen zijn van Santoni. Ik ben er erg zuinig op, ik bewaar ze met cederhouten schoenspanners erin. Ik kan me enorm ergeren als ik een duur paar draag en door grind moet lopen. Ik heb namelijk ooit een poetscursus gevolgd en poets ook de onderkant van mijn schoenen.

„Casual Friday vind ik een van de ergste dingen die bestaan. Waarom zou je op vrijdag een rare kleur schoenen aantrekken? Ik kan me ook ergeren aan de witte T-shirts die Hollanders altijd onder hun overhemd dragen. Waarom trekken ze niet gewoon een hemd aan? T-shirts zijn voor het weekend.

„Ik heb twee dochters van drie en vijf en ik kan niet wachten tot ze ouder worden. Het lijkt me leuk als ze later zeggen: ‘Met pap kan je écht leuk winkelen.’”