Werk maakt de mens

Stine Jensen weet filosofie levendig te maken.
Stine Jensen weet filosofie levendig te maken.

Dus ik ben Ned. 2, 23.30 - 00.05 uur

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van nrc.next, werkt 65 uur per week. Op vakanties wordt hij nerveus en als hij niet werkt, is hij nog bezig met de stukken die hij kan schrijven. In onze maatschappij ben je wat je doet, toont ‘Ik werk dus ik ben’.

Het is de eerste aflevering van de tweede reeks Dus ik ben van omroep HUMAN. Filosoof Stine Jensen onderzoekt hierin met denkers onze identiteit. Op ‘Ik werk’ volgen afleveringen als ‘Ik reis’, ‘Ik lieg’, en ‘Ik ben ijdel dus ik ben’.

Wij zijn ons werk en daarom moet ons werk leuk zijn, constateert Jensen. Het idee dat werk ons maakt, leidt echter ook tot problemen. Wie ben ik als ik werkloos ben? Of als ik mijn werk niet leuk vind?

Filosofen en sociologen beantwoorden deze vragen met een visie op onze maatschappij en zetten daar hun vraagtekens bij. Wat zegt het dat karoshi – dood door overwerk – in Japan een woord is, dat Foxconn netten rond het bedrijf hangt tegen zelfdoding, en dat bij Peugeot en France Télécom het aantal zelfdodingen ongekend hoog is?

Jensen weet filosofie levendig te maken. Maar voor een serie die de verbinding maakt tussen filosofie en het ‘echte’ leven, komen er weinig echte mensen voorbij.

Dus ik ben doet soms aan als een kinderprogramma, met langzame uitleg en flauwe ondersteunende graphics. Desondanks zet Jensen aan tot nadenken over de moderne mens, die met zijn iPad en Blackberry eigenlijk nooit ophoudt met werken, in een maatschappij geobsedeerd door werk, waar rust in plaats van noodzaak een luxe lijkt.