Weakest Link sterft uit

Goodbye. Door presentator Anne Robinson uitgesproken, werd dat in 2000 opeens het meest gevreesde woord in de Engelse taal. Ze zei het achteloos neerbuigend wanneer ze weer een kandidaat wegstuurde bij de BBC-quiz The Weakest Link: „U bent de zwakte schakel. Goodbye.”

Vandaag wordt de quiz na 1.693 uitzendingen voor het laatst uitgezonden. De 67-jarige Robinson is na elf jaar en 235.000 vragen aan iets anders toe, en de BBC vindt dat het programma niet zonder haar kan.

Terecht. De sterkste schakel was Robinson. Want de quizvragen waren niet heel origineel, de kandidaten niet slimmer of dommer. Maar waar andere presentatoren meeleven met hun kandidaten, aarzelde Robinson niet om de deelnemers te bestoken met cynisch commentaar over hun namen, beroepen, kleding of foute antwoorden.

Haar strenge schooljuffenhouding leverde Robinson de bijnaam ‘the Queen of Mean’ op, de koningin van de gemeenheid. Het zorgde er ook voor dat The Weakest Link in 2002 gemiddeld 6 miljoen kijkers trok. Het programma was zo populair dat toen premier Blair zijn opponent William Hague ‘de zwakste schakel’ noemde, iedereen wist dat hij ‘goodbye’ bedoelde.

Van dat publiek is na elf seizoenen weinig meer over. Deze week trok The Weakest Link gemiddeld 340.000 kijkers.