vraag het de thuiskok

Marjoleine de Vos beantwoordt wekelijks een vraag over koken.

Mijn dochter van dertien is verslingerd aan het maken van cupcakes. Een hobby die ik graag stimuleer, alleen: al die weelderig gedecoreerde cakejes worden ook allemaal opgegeten. Is er daarom een gezonde variant te bedenken, met weinig vet en suiker? En wat is een gezond alternatief voor het glazuur?

Tja. Is er een magere variant op slagroomtaart, rookworst, tompouce, mayonaise? Je zou kunnen zeggen: ja die zijn er, we noemen het light-producten en daarin zijn melk en room vervangen door magere melkpoeder, olie door yoghurt, vet door gelatine. Light bestaat.

Maar mayonaise zonder olie bestaat ook eigenlijk niet – dan is het geen mayonaise. Slagroom light is geen room, room is room doordat het room is.

Er is bijna niets zo funest voor de calorieën-inname als zelf gaan bakken. Je kunt jaren doen met een pak suiker, totdat je je op een cake of taart stort, dan is het zo op. Roomboter verdwijnt ineens als sneeuw voor de zon, moeiteloos eet je tussendoor honderden calorieën weg terwijl je toch best aardig gegeten had.

Als je op smaakgebied niet al te puristisch wilt zijn, en waarom zou je steeds puristisch willen zijn, dan is er wel wat aan calorieën te winnen met suikervervangers, magere kwark en nog zo wat.

Volkorenmeel maakt een cake al wel gezonder dan witte bloem (maar ook logger en minder elegant van smaak).

Yoghurt en kwark, eventueel stevig gemaakt met wat gelatinepoeder, kunnen soelaas bieden voor het glazuur (waar meestal flink veel boter in gaat), net als eenvoudige suikerglazuren (veelpoedersuiker met een enkel lepeltje water en eventueel een smaakje als citroen- of sinaasappelsap, of een kleur).

Cake is meteen ook zo heel erg. Een taart kun je nog beperken tot een niet te dikke bodem en die dan enigszins luchtig vullen. Maar een cake is overal cake! Wie cake wil eten moet niet zeuren over calorieën! Die moet minder cake eten. Of helemaal geen cake, fruit en groenten…

Enfin, dat zijn nu typisch van die opmerkingen waar een dertienjarige dochter helemaal niet op zit te wachten en die haar heus niet zullen ingeven om voortaan in plaats van versierde cupcakes roosjes uit tomaten te gaan snijden.

Ach ik geef het op. Nee, cupcakes worden niet ineens mager of gezond. Er zijn vast mensen die hele magere dingen maken die ze ook cupcakes noemen, maar die ken ik niet.Het spijt me.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl