Uitgelicht zondag

Film

For Me and My Gal (Busby Berkeley, 1942, VS). Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog gesitueerde musical met debuterende Gene Kelly als ambitieuze vaudeville-artiest die onder dienstplicht probeert uit te komen en romantische driehoek vormt met Judy Garland en George Murphy. Met behalve de titelsong ook When You Wore a Tulip en Pack Up Your Troubles.Eén, 14.05-15.45u.

Ocean’s Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met een groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia’s casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh geeft en onthoudt de kijker gewiekst informatie en goochelt met allerlei varianten op het gangstergenre. Ook met Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts. Kreeg inferieur eerste vervolg, maar kwam daarna sterk terug met Ocean’s Thirteen.Net5, 18.05-20.20u.

Basic (John McTiernan, 2003, VS/D). Zeperd van de regisseur van succesfilms als Die Hard en Predator. Niemand doorgrondt de plot van deze geflopte militaire thriller waarin John Travolta onderzoek pleegt naar een moordkwestie onder Amerikaanse elitesoldaten in de Panamese jungle. Ook met Samuel L. Jackson. RTL7, 20.00-22.00u.

Une folle envie (Bernard Jeanjean, 2010, F). Romantische en lichtvoetige, maar soms wat trage komedie over de kinderwens van echtpaar Clovis Cornillac en Olivia Bonamy. Naarmate de gewenste zwangerschap langer uitblijft, nemen ze hun toevlucht tot steeds heftiger methoden. Nederlandse ondertiteling. TV5, 21.00-22.25u.

Informatief

Boeken. Tessel Pollmann over haar nieuwe boek Mussert & Co. De NSB-leider en zijn vertrouwelingen en H.L. Wesseling over zijn biografie van Charles de Gaulle De man die nee zei.Ned.1, 11.20-12.00u.

Focus: Zijn wij goed of slecht? Serie wetenschapsreportages. Vandaag: heeft de mens een aangeboren moreel besef en zo ja, waar bevindt zich dat dan en hoe is het daar terechtgekomen? We maken kennis met een onderzoeker die, op grond van de hersenscan van een jong kind en rekening houdend met zijn opvoeding, redelijk goed kan voorspellen hoe groot de kans is dat het op het criminele pad raakt. Kan zo’n hersenafwijking als verdediging worden aangevoerd in een rechtbank? Ned.2, 18.55-19.50u.

Andere tijden: Geweten in de oorlog. Wie een baan had tijdens de oorlog, werkte vaak direct of indirect mee met de Duitsers. Vanavond verhalen van Nederlanders die worstelden met het dilemma: wat doe je en wat laat je? Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

Saving Grace. Amerikaanse politieserie met Holly Hunter als Grace Hanadarko, een kettingrokende en alcoholistische rechercheur bij de politie van Oklahoma City die haar geloof had afgezworen na de bomaanslag van Timothy McVeigh op een federaal gebouw in haar stad in 1995, maar nu bijgestaan wordt door een engel. Vanavond twee afleveringen. RTL8, 20.00-21.00u.

De wereld rond in 80 dates. Nieuwe serie, waarin vijf vrijgezelle vrouwen de wereld in trekken om hun ideale partner te zoeken. In zeven zeer verschillende landen worden ze voorgesteld aan lokale mannen, elk met zijn eigen gebruiken, cultuur en gewoontes. De dames gaan met hen op stap en ondervinden de mores van daten over de hele wereld. Net5, 21.30-22.25u.