Uitgelicht zaterdag

Film

Becket (Peter Glenville, 1964, GB). Richard Burton, Peter O’Toole en John Gielgud (als Louis VII) excelleren in vakkundige verfilming van Becket ou l’honneur de Dieu (1959) van Jean Anouilh, over de turbulente vriendschap tussen de Engelse koning Henry II (O’Toole) en aartsbisschop Thomas Becket (Burton) in twaalfde-eeuws Engeland.BBC 2, 13.20-15.45u.

Airplane! (Jim Abrahams en David & Jerry Zucker, 1980, VS). Succesvol regiedebuut van trio dat eerder The Kentucky Fried Movie schreef en later Ruthless People plus drie afleveringen van Naked Gun zou maken. Een Mad-achtige satire op de rond dreigende vliegrampen spelende Airport-films. Grappen zijn gegroepeerd rond een verhaaltje over vergiftiging van de bemanning van een passagierstoestel tijdens een vlucht. Met Leslie Nielsen en Lloyd Bridges, in de tijd dat er nog grappen over kinderlokkers gemaakt werden. SBS6, 14.15-15.55u.

Shutter Island (Martin Scorsese, 2010, VS). Psychothriller met Leonardo DiCaprio als getroebleerde politieman die anno 1954 met zijn partner Mark Ruffalo de mysterieuze verdwijning onderzoekt van een patiënte uit een kliniek voor gevaarlijke gekken, gevestigd op een rotsig en moeilijk bereikbaar eiland. Directeur van de kliniek Ben Kingsley heeft duidelijk iets te verbergen. Scorsese zet de parallellen tussen concentratiekampen en de sinistere kliniek zwaar aan. RTL5, 20.00-23.00u.

Informatief

John Law – Der Mann, der Papier zu Geld machte. Deels gedramatiseerde documentaire over de Schotse financiële avonturier John Law (1671-1729). Hij had een talent voor kansberekening en begon als beroepsgokker. Na een duel moest hij zijn land ontvluchten. In Nederland maakte hij kennis met nieuwigheden als bankpapier en aandelen en schreef er een boek over. In Frankrijk wist hij daarop door te dringen tot de hoogste kringen en richtte er in 1716 de allereerste bank op. Hij liet het verhaal verspreiden dat in de Amerikaanse kolonie Louisiana goud was gevonden, waarop in heel Frankrijk goudkoorts uitbrak. Aandelen in de door Law opgerichte Compagnie d’Occident stegen naar steeds krankzinniger hoogten, maar in de zomer van 1720 barstte de zeepbel. Law vluchtte naar Italië. Commentaar door o.a. crashprofeet Max Otte en Hilmar Kopper, voormalig woordvoerder van Deutsche Bank. Arte, 21.05-22.00u

Amusement

Iedereen is gek op Jack. Nederlandse versie van de Amerikaanse serie Everybody loves Raymond. Over een doorsnee gezin met drie kinderen, in Almere. Met Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol als ouders Jack en Barbara, Kees Hulst en Beppie Melissen als Jacks ouders en Tjebbo Gerritsma als Jacks broer.RTL4, 20.00-20.30u.

Ali B op volle toeren in concert. Deel 2 van het in vieren geknipte concert in Paradiso door onder anderen oudere sterren als Lenny Kuhr, Liesbeth List, Dennie Christian, Ronnie Tober en Stef Bos enerzijds en rappers als gastheer Ali B, Brownie Dutch, Keizer, Kleine Viezerik, Sticks, Gio, RB Djan en Priester anderzijds. Ned.3, 22.25-23.20u.

Above Suspicion. Nieuwe thrillerserie, gebaseerd op de boeken van Lynda LaPlante rond de jonge rechercheur Anna Travis, hier vertolkt door Kelly Reilly. LaPlante verwierf eerder faam met o.a. de tv-serie Prime Suspect, met Helen Mirren als DCI Jane Tennison. In deze nieuwe serie is elke zaak opgesplitst in twee uitzendingen. Vanavond deel 1 van DC Travis’ eerste zaak, die van een aantal vermoorde prostituees en een aantrekkelijke verdachte.Ned.2, 23.15-00.05u.