Coupleiders Mali: macht ‘heel snel’ bij bevolking - Toeareg rukken op

Coupleiders Mali hebben vandaag beloofd ‘heel snel’ met voorstellen te komen om de macht weer over te dragen aan bevolking. Dat schrijft persbureau Reuters. De belofte lijkt een reactie op de inname van de stad Gao door Toearegrebellen.

Voor- en tegenstanders van de militaire coup in de hoofdstad Bamako raakten deze week slaags. Foto Reuters / Malin Palm

Coupleiders Mali hebben vandaag beloofd ‘heel snel’ met voorstellen te komen om de macht weer over te dragen aan bevolking. Dat schrijft persbureau Reuters. De belofte lijkt een reactie op de inname van de stad Gao door Toearegrebellen.

Update 16.40 uur: Coupleiders beloven ‘heel snel’ macht over te dragen
De coupleiders in Mali willen de macht ‘heel snel’ weer overdragen aan de bevolking. Dat verklaarden zij vanmiddag. Ze lijken zoveel haast te willen maken, omdat de Toearegnomaden in het noorden van het land snel oprukken, gebruikmakend van de chaos in het land als gevolg van de coup die juist zijn wortels had in de onvrede over de aanpak van de Toearegrebellen.

De coupleiders vroegen gisteren al internationale hulp bij het stoppen van de opmars van de Toeareg. Die oproep vond wereldwijd echter weinig gehoor, omdat de internationale gemeenschap juist de coup in het land sterk veroordeelde.

Wellicht dat de coupleiders met hun beloften vandaag eieren voor hun geld kiezen en op die manier alsnog steun hopen te krijgen en bovendien onder de voorgestelde boycot uit kunnen komen van hun buurlanden. Tot zo’n boycot besloot het overlegorgaan van West-Afrikaanse landen Ecowas gisteren.

Toeareg nemen stad Gao in volensg ooggetuigen

Toearegrebellen hebben volgens ooggetuigen vandaag de strategisch gelegen stad Gao in het noorden van Mali aangevallen. Gisteren namen de opstandelingen de stad Kidal al in. Als ook Gao wordt ingenomen zou dat voor de rebellen een enorme triomf zijn.

Er was vandaag zwaar geweervuur te horen in de stad, aldus een militair in Gao tegenover AP. Volgens een inwoner van Gao zijn de Toeareg-rebellen in de stad en hebben mensen hun huizen gebarricadeerd. Reuters berichtte eerder vandaag al over stevige gevechten in de stad, Al Jazeera bevestigt de inname door de rebellen.


Terreinwinst Toeareg in Mali weergeven op een grotere kaart

Gaddafi-strijders sluiten zich aan bij Toeareg

De opstand van de Toearegs, die in januari begon, werd onder meer nieuw leven ingeblazen door de stroom aan wapens en strijders vanuit Libië. Veel van hen werkten als huurling voor de Libische leider Moammar Gaddafi.

Vorige week pleegden militairen een staatsgreep omdat ze vinden dat de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré niet adequaat optrad tegen de rebellen. De militairen hadden vaak onvoldoende wapens en voedsel. Tientallen van hen kwamen in de strijd tegen de rebellen om het leven. Gao ligt duidend kilometer van de hoofdstad Bamako waar de coup werd gepleegd.

Gaddafi-strijders sluiten zich aan bij Toeareg

Mali kan vanwege de staatsgreep te kampen krijgen met zware economische sancties. De junta heeft van het regionale blok Ecowas tot maandag de tijd gekregen de macht over te dragen anders worden de sancties van kracht. Vandaag reist een delegatie van de coupplegerse af naar Burkina Faso om met Ecowas te overleggen.

Coupleider Amadou Haya Sanogo heeft gezegd dat hij de positie van Ecowas ‘begrijpt’ maar dat hij hen dringend verzoekt de redenen in ogenschouw te nemen die tot de staatsgreep hebben geleid en dan vooral de militaire operaties in het noorden die aan veel soldaten het leven hebben gekost.

Reportage Al Jazeera over de mogelijke gevolgen van sancties voor Mali: