Toeareg-rebellen rukken op na coup

Captain Amadou Sanogo, leader of Mali's military junta, speaks during a news conference at his headquarters in Kati, outside Bamako March 30, 2012. Sanogo on Friday called for external help to secure the country against a separatist Tuareg rebellion in the north of the country, warning the situation was "critical". REUTERS/Luc Gnago (MALI - Tags: MILITARY POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

Toeareg-rebellen hebben gisteren de strategisch belangrijke stad Kidal in het noorden van Mali ingenomen. De leider van de coupplegers, die vorige week de macht grepen, vroeg gisteren om buitenlandse hulp om de oprukkende rebellen een halt toe te roepen.

De inname van Kidal is de grootste zege van de rebellen sinds ze in januari in opstand kwamen. De Toearegbeweging MNLA heeft gebruikgemaakt van de verwarring na de chaotische coup om een aanval op drie belangrijke steden in Noord-Mali voor te bereiden: Kidal, Timboektoe en Gao. De nomadische Toeareg vechten voor een onafhankelijke staat in het noorden van Mali.

„De MNLA zal doorstoten naar de andere regionale hoofdsteden van Azawad”, zeiden de rebellen met een verwijzing naar het gebied dat ze als hun thuisland zien. De MNLA werd bij de inname van Kidal bijgestaan door Ansar ud-Din, een groep die banden heeft met Al-Qaeda.

„Ons leger heeft de hulp van vrienden nodig om de bevolking en Mali’s territoriale integriteit te redden”, zei coupleider Amadou Sanogo gisteren. Maar buurlanden van Mali hebben Sanogo een ultimatum van 72 uur gesteld om de macht over te dragen. Anders worden de grenzen gesloten en wordt Mali’s rekening bij de regionale centrale bank geblokkeerd.

De coup was het gevolg van woede onder militairen over het feit dat de regering hen onvoldoende wapens gaf om de rebellen te verslaan. Het 7.000 man sterke leger heeft sinds januari een aantal nederlagen geleden.

Democratie in Afrika: pagina 6