Tex Free

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Hij geldt als altruïstisch en maatschappelijk betrokken. Een onorthodoxe manager, een creatieve marketeer en – als dat nodig is – een koele saneerder. Tex Gunning, wie loopt er niet met hem weg?

Kortstondig was hij bestuursvoorzitter van Vedior, voordat het uitzendbureau opging in Randstad. Naam maakte hij bij Unilever, waar hij de Unox-worst hip maakte. Sinds 2008 is hij bestuurslid bij Akzo Nobel, verantwoordelijk voor de reorganisatie van de verfdivisie.

Die man wordt nu speciaal adviseur van minister Kamp van Sociale Zaken. Gunning wordt boegbeeld van het project ‘Duurzame Inzetbaarheid’, dat werknemers moet bewegen om langer door te werken en breder inzetbaar te zijn.

Zijn eigen duurzame inzetbaarheid is evenwel beperkt. Hoewel nog maar 61 jaar oud zal Gunning binnen afzienbare tijd bij Akzo Nobel afzwaaien. Ten eerste werd hij niet de opvolger van Hans Wijers – al is Gunning zelf altijd bescheiden geweest over zijn ambities om dat te worden. Ten tweede: net als verf hebben bestuurders bij Akzo een uiterste houdbaarheidsdatum. Zij worden geacht met pensioen te gaan in het jaar dat ze 62 worden. Dat staat haaks op de moderne loopbaanontwikkeling die de minister Kamp voorstaat.

Daarnaast zal Gunning zijn best betaalde commissariaat verliezen. Nu TNT Express verkocht wordt aan UPS, zal de pakjesbezorger er immers niet langer een eigen raad van commissarissen op na houden.

De dubbele uittreding van Gunning biedt kansen voor bedrijven en andere instellingen die behoefte hebben aan een bevlogen commissaris of adviseur. Doe als de minister doet en haal die man binnen.

Philip de Witt Wijnen