Syrische regime: de opstand is voorbij, maar wij trekken ons nog niet terug

Amateurbeeld uit de stad Idlib waar militairen burgers zouden gebruiken als menselijk schild en zo de straten uitkammen. Foto AP

Er komt vanuit Damascus geen bevel aan de regeringstroepen om zich terug te trekken voordat het dagelijks leven in Syrië weer “normaal” is. Het regime van Bashar al-Assad laat weten dat het leger blijft waar het is “uit zelfverdediging en om burgers te beschermen”.

Aan het woord was Jihad Makdessi, zo weet persbureau AP. Hij reageerde gisteravond op de Syrische staatstelevisie op een oproep van de VN-Arabische Liga-gezant Kofi Annan eerder op de dag. Die vroeg de regering van Assad de militaire acties als eerste te staken, zijnde de “sterkere partij” en als blijk van “goed vertrouwen”.

“De opstand om het regime omver te werpen is voorbij. maar we houden onze troepen in de steden om de veiligheid te bewaken. Ons doel is nu om stabiliteit te garanderen en perspectief te creëren voor hervormingen zonder dat anderen de weg hiernaartoe kunnen saboteren.” - Jihad Makdessi.

De uitspraken van Makdessi komen niet bepaald als een verrassing aangezien het regime al tijdens eist dat de oppositie eerst de wapens neerlegt. Assad ging eerder deze week akkoord met een vredesplan dat de speciale gezant van de VN en Arabische Liga opstelde.

Maar daarna veranderde er, eigenlijk zoals verwacht, niets. Beide partijen moeten volgens het plan van Annan de wapens neerleggen maar voorlopig is er dus nog geen consensus over wie dat doet en wanneer. En ondanks dat Makdessi verklaart dat de opstand voorbij, werden vandaag in diverse steden weer gevechten en doden gesignaleerd.