Straight

logeert in New York in het eerste hotel alleen voor homo’s.

Geloof het of niet, maar New York heeft pas sinds kort zijn eerste homohotel. In de stad waar homoseksualiteit ongeveer is uitgevonden – of in ieder geval alle mogelijke homo-uitspattingen sinds mensenheugenis ad fundum kunnen worden genoten – was blijkbaar nog niemand op het idee gekomen een hotel voor de liefhebbers te openen. Natuurlijk, er bestaan enkele doelgroep bed & breakfasts en een paar sleazy neukadresjes en de Village People hebben de legendarische YMCA ooit als dusdanig geuit, maar een echt keurig homohotel was er nog niet. Terwijl zowat elke zichzelf respecterende wereldstad er al lang eentje heeft. Zo sliep ik in Barcelona in het Axel, waar je een bordje aan je deur kon hangen met de suggestieve oproep Please Do Disturb.

Reizende homo’s zijn een leuke doelgroep. Ze gaan vaker en langer op reis en geven dan meer geld uit dan hetero’s. Hun jaarlijkse reisbudget wordt geschat op 60 miljard dollar. Van de vijftig miljoen toeristen die New York jaarlijks bezoeken, behoren er acht miljoen tot de zogenaamde LGBT groep, de Lesbian, Gay, Bisexual and Transgenders, dus eigenlijk een beetje dom dat New York er nu pas achter komt dat het wellicht lucratief is een hotel voor gays te openen. Of, zoals het Out NYC (zoals het hotel heet) liever zegt: het eerste straight-friendly hotel.

Misschien dat juist dat de reden is dat er nog geen bestond: zowat alle hotels in de moderne wereld zijn immers gay-friendly. Zelfs in Dubai kwam het kamermeisje fluks aanzetten met his and his toiletspullen, om die voor de in de badkamer aanwezige his and hers te verwisselen. En in het toch zeer islamitische Abu Dhabi vroeg men tijdens het inchecken of we niet liever one big bed wilden in plaats van de twee eenpersoons die voor ons gereserveerd waren. Behalve in het racistische Jamaica (op mijn vraag enkele jaren geleden of er in zijn hotel ook homo’s welkom zijn, antwoordde de directeur van het Sandals Resort „of course not”, als ware dat wel een heel domme vraag) ben ik nog nooit een gay unfriendly hotel tegengekomen.

Ook in de cruisewereld zijn gay cruises al lang de gewoonste zaak van de wereld. Toen een jaar of tien geleden een rederij weigerde nog zulke trips te organiseren, ging het voltallige personeel in staking. Ze hadden namelijk nog nooit zulke leuke, uitbundige en ongedwongen cruises meegemaakt, met – ook niet onbelangrijk – zo een gigantische fooienopbrengst. De rederij ging overstag. Waardoor de Queen Mary sindsdien haar naam pas echt eer aan doet.

www.outnyc.com