Stapel- bare tijdgeest

Ikea presenteerde deze week de nieuwe PS Collectie, 46 producten die samen een designstatement vormen.

Lamp van Johanna Jelinek, 49,95 euro
Lamp van Johanna Jelinek, 49,95 euro

Eens in de drie jaar gunt Ikea zijn vaste ontwerpers een soort van designvakantie. De vormgevers van het Zweedse woonwarenhuis mogen dan werken aan de PS Collectie, een verzameling producten die steeds op een ander thema is gebaseerd.

Ikea-ontwerpers moeten met een strak eisenpakket werken. De prijs, het materiaal en de stijl van een te ontwerpen product liggen bij voorbaat meestal vast. Bij de PS Collectie krijgen de ontwerpers de ruimte om zelf producten te verzinnen en daar productietechnieken bij voor te stellen. Voor één keer hoeven ze niet bij voorbaat concessies te doen en te maken wat van hen gevraagd wordt. Het doel van PS collectie is een verzameling spraakmakende producten – een designstatement. Als de PS-producten ook nog goed verkopen is dat mooi meegenomen.

Dat laatste lukte Monica Mulder in 2001 met de Vållö, een stapelbare 1,50 euro-gieter die ook goed als vaas is te gebruiken, en die nog altijd te koop is. Maar vaker is het zo dat een PS-product slechts tijdelijk in het assortiment zit. Zoals het geval was met de quilts die gastontwerper Hella Jongerius drie jaar geleden voor de vorige PS Collectie maakte. Deze door Indiase vrouwen deels met de hand geborduurde wandkleden trokken wereldwijd de aandacht door de geslaagde combinatie van ambachtelijk handwerk en massaproductie. Inmiddels zijn de quilts alleen nog op veilingsites te vinden.

In Amsterdam presenteerde Ikea deze week zijn zevende PS collectie: 46 producten, variërend van een sofa met een blauw buizenframe en kussens met pocketveren (599 euro) tot plastic carpetten met het uiterlijk van een biscuitje (vanaf 49,95 euro).

Ikea voelt de tijdgeest vaak goed aan. Koos projectleider Peter Klinkert drie jaar geleden voor de PS Collectie ‘duurzaamheid’ als thema, dit keer sluit het warenhuis aan bij de hang naar vintage design. De 19 ontwerpers die voor de nieuwe PS Collectie aan de slag gingen, moesten zich baseren op het verleden, op 60 jaar Ikea-producten. Maar Klinkert wilde beslist geen heruitgaven van oude producten, zoals veel designfabrikanten de laatste jaren doen. „Re-edities, dat is niet Ikea PS. Innovatieve producten die zijn geïnspireerd door het verleden, maar meer bij de toekomst horen, dát is PS.”

Nike Karlsson ontwierp een driezitssofa die lijkt op de banken met buizenframes die Ikea begin jaren zeventig verkocht. Maar zijn frame is van lichter materiaal en tóch steviger, en de bank zit comfortabeler dankzij pocketveren in de kussens.

Lisa Norinder maakte een prettig niksig krukje van de Albert, een door haar vader Lars in 1986 ontworpen stoel. Norinder: „Door materiaal van de poten en de rugleuning te halen, kon ik de stoel van mijn vader een nieuwe vorm en functie geven. Een praktisch en stapelbaar krukje, dat goed van pas komt als je een keer veel bezoek hebt.”

En zo bevat de nieuwe PS Collectie meer geslaagde producten die knipogen naar het verleden. Een zwenklamp en een uitklapbare eettafel met een sterke jarenvijftigzweem, een kleurrijke kapstok die in de verte herinnert aan de bekende Hang it all-kapstok van Ray en Charles Eames en diverse handige spullen voor in de keuken. Uit de toon valt de vloerlamp van Wiebke Braasch, een stakerige metalen poot met een kitscherige kap van witte tule die van de rommelmarkt afkomstig lijkt.

Opvallend zijn ook de sfeerfoto’s in de persmap van Ikea: de nieuwe producten zijn neergezet in rommelige interieurs met vintage meubels en bladderend houtwerk. Ook wat dat betreft voelt het warenhuis de tijdgeest goed aan: authentiek is in de mode.

De PS collectie is vanaf maandag 23 april verkrijgbaar in alle 12 Ikea-vestigingen.