Soedanese gouverneur zou opdracht geven tot moord op gevangenen

Gouverneur Ahmed Harun draagt soldaten op geen levende gevangenen te maken. "We hebben geen ruimte voor hen." Foto Screenshot Al-Jazeera

De gouverneur van de provincie Zuid-Kordofan in Soedan is gefilmd terwijl hij zijn soldaten instrueerde “geen gevangenen te maken”, maar iedereen die tegenstand biedt in de Soedanese provincie te vermoorden.

De gouverneur, Ahmed Harun, die al wordt gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid, draagt zijn mannen op onverschrokken op te treden tegen iedereen die op hun pad komt en zich verzet.

Zijn internationale arrestatiebevel stamt uit 2007. Hij werd er toen van verdacht de Janjaweed milities, die op grote schaal moordden in Darfur, financieel te steunen en te bewapenen.

De beelden van Al-Jazeera:

'Breng niemand levend terug'

De beelden zijn in het bezit van nieuwszender Al-Jazeera. Harun zegt op de beelden onder meer tegen zijn soldaten:

“Jullie moeten de plek schoon overdragen. Geveegd, geschrobd en verpletterd. Breng niemand levend terug. We hebben geen plek [voor gevangenen].”

Een officier naast Harun voegt daar nog aan toe:

“Breng hen niet terug, eet ze levend.”

De provincie Zuid-Kordofan herbergt het merendeel van de Soedanese oliereserves sinds Zuid-Soedan, waar de meeste olie in de grond zit, zich in juli 2011 van het noorden afscheidde. Dat noorden heet vandaag de dag nog altijd kortweg Soedan.

Het noordelijke Soedan wil de provincie Zuid-Kordofan hoe dan ook behouden en bestrijdt daarom de rebellen in de provincie, die aansluiting zoeken bij Zuid-Soedan, met harde hand.

Soedan: opmerkingen niet correct geïnterpreteerd

De Soedanese regering in Khartoem zegt dat de opmerkingen van Harun “niet correct zijn geïnterpreteerd." Rabi Abdel Atti, een woordvoerder van de regering van Soedan zei tegen Al-Jazeera:

“Hij beveelt de soldaten niet burgers te vermoorden, maar om rebellen te doden; het is nu eenmaal oorlog. Als zij onze soldaten komen vermoorden, hebben onze soldaten ook het recht hen te vermoorden.”

De woorden van gouverneur Haran voeden de vermoedens dat de spanningen rond de nog altijd niet definitief vastgestelde grens tussen Soedan en Zuid-Soedan uit de hand lopen. Afgelopen week beschuldigde Zuid-Soedan noorderbuur Soedan er ook al van olievelden in betwist grensgebied te bombarderen en viel Zuid-Soedan omstreden gebieden binnen.