Rutte: opschorten besprekingen was geen toneelstukje

VVD, CDA en PVV voerden geen toneelstukje op toen de onderhandelingen in het Catshuis deze week tijdelijk werden stilgelegd. Op zijn wekelijkse persconferentie wierp premier Rutte deze suggestie verre van zich. „Oprecht niet”, zei hij. Diverse politici, onder wie SP-leider Emile Roemer, zeiden niet te geloven dat er echt bijna sprake was van een kabinetscrisis.

Woensdagmiddag kwam de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) met de verrassende mededeling dat de onderhandelingen waren gestopt omdat ze door „een moeilijke fase” gingen. Toen er een dag later weer „voldoende perspectief” was om verder te praten, werd gesuggereerd dat de pauze alleen was ingelast om PVV-leider Geert Wilders tegemoet te komen. Hij kon zo aan zijn achterban laten zien dat hij onder grote druk akkoord moet gaan met vergaande bezuinigingen.

Dat idee werd gevoed doordat Rutte die middag op een Haags terras verscheen alsof er bij zijn partij niets aan de hand was. „Mijn agenda viel leeg op woensdagmiddag”, verklaarde Rutte op zijn persconferentie . „Ik zat met een paar collega’s op kantoor en het was prachtig weer. Ik dacht, even een uurtje naar buiten en dan naar de volgende afspraak.” Rutte noemde het „niet ongebruikelijk” dat dergelijke onderhandelingen even worden opgebroken.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat de RVD in een moeilijke positie is gekomen. „Ik heb de RVD altijd gekend als een onafhankelijke partij. Ik hoop nu niet dat ze zich voor een partijpolitiek karretje hebben laten spannen”, zegt hij in een gesprek met deze krant.

Rutte ging vrijdagmiddag niet in op een brief van oud-bewindslieden van het CDA, onder wie Ruud Lubbers en Hans van den Broek, die vrijdag naar buiten kwam via de NOS. In de brief van februari betogen zij dat Nederland zichzelf in de voet schiet als er bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking. Vrijdagavond zei oud-premier Piet de Jong in het tv-programma Nieuwsuur dat hij het CDA verlaat als het kabinet de bezuiniging van een miljard op ontwikkelingssamenwerking doorzet.

Waarin Rutte vooral niet moet snijden: Z&Z, pagina 10

Interview Arie Slob: Z&Z, pagina 12