Rustig blijven, Jacq. Niet mee bemoeien

Jacqueline Zuidweg (46) is zakenvrouw van het jaar. Met 90 medewerkers helpt ze bedrijven in financiële nood. „Kennis gemaakt met Hero Brinkman. Opvallend fitte man.”

Donderdag 22 maart

Drie dagen na de uitreiking van de Prix Veuve Clicquot, de prijs voor de zakenvrouw van het jaar, en ons kantoor in Hilversum staat vol met bloemen.

Wij helpen ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf als ze in financiële problemen raken. In Nederland is er veel professionele ondersteuning als deze ondernemers starten maar zodra het financieel minder gaat, is iedereen en alle hulp ver te zoeken en sta je er al snel helemaal alleen voor. Terwijl nu één op de tien ondernemers in ernstige financiële problemen verkeert. Zo iemand heeft gemiddeld 120.000 euro ongedekte schuld waar hij of zij, zonder goede hulp, niet gemakkelijk van af komt. De schade voor alle betrokken schuldeisers en de BV Nederland nog daargelaten. Voor de ondernemers die nog ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel kunnen we in deze 2-voor-12-situatie zes op de tien een doorstart laten maken, en wellicht nog meer als ze eerder zouden aankloppen.

De felicitaties stromen binnen via mail, sms, Twitter, maar ook op het schoolplein wordt hartverwarmend gereageerd. Bijzonder zijn vooral de kaarten van oud-cliënten en de persoonlijke felicitaties van Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. Een burgemeester met ondernemersvisie en een gemeentebedrijf met zo’n 800 werknemers. Dan heb ik toch maar mazzel met slechts 90 medewerkers.

Vrijdag

Op naar NSYE Euronext, Beursplein in Amsterdam. Daar mag ik om stipt 9.00 uur de beursgong luiden. Na jarenlange krachttraining kon ik de gong een flinke knal geven. Hopelijk ook een positieve, want dat kunnen we wel gebruiken. Vervolgens naar kapster Sabine die al sinds de start van mijn onderneming mijn vaste kapster is. Als je haar maar goed zit! Leuk telefonisch interview met Trouw met bijbehorende fotosessie.

Zaterdag

Met een zonnetje in de autorug rijden we richting Noordwijk aan Zee voor opnames van het televisieprogramma Business Class van Harry Mens. Leuk om man Raymond en dochters Daniëlle en Fabiënne mee te nemen. Goed georganiseerde tv-crew met opvallend veel Rotterdamse 50-plussers die voor een warme ontvangst zorgen. De meiden duiken voor 3 uur in het Golfslagbad en komen eind van de uitzending met weke gezichtjes een kijkje nemen. Kennisgemaakt met Hero Brinkman die voor politieke reuring heeft gezorgd. Opvallend fitte man.

Interview ging goed en achteraf was mijn voorspelling dat Ajax zou winnen van PSV de juiste. Daarna naar De Nationale Voedingsdag 2012 om presentatie te geven over de invloed van voeding, sport, maar ook een gezonde woon- en werkomgeving om lekker fit te zijn en blijven als zakenvrouw, moeder en partner. Tijd voor jezelf nemen is ook superbelangrijk, dus daarna lekker mijn ding gedaan en geracet naar het tuincentrum om twee mooie olijfboompjes te kopen ter vervanging van de doodgevroren bamboe.

Zondag

Naar de sportschool om hoofd leeg te sporten, bij te praten met mijn vaste zondagse sportmaatje Peter en daarna te genieten van de cortado (koffie), want eigenlijk sport ik daarvoor. Terug naar huis om samen met the family naar Business Class te kijken. Het is net of ik naar een dubbelgangster aan het kijken ben. Ben wel blij dat die de juiste dingen zegt.

Vandaag grote dag, want Fabiënne heeft haar eerste superminitennistoernooi. Fanatiek als deze 6-jarige is (ik weet wel wanneer een bal uit of in is), bemoeit ze zich al snel met de scheidsrechter. Dat belooft wat. Rustig blijven Jacq, niet mee bemoeien. Ik houd m’n mond en ben blij dat ze de leiding accepteert. Daniëlle heeft een tie-breaktoernooitje en mental training. Geaard zijn, tijd nemen voor jezelf voordat de wedstrijd begint, dat werk. Blijkt allang bekend bij haar, want dat heeft ze op school gehad. Dat ging bij mij anders. Stond er niet op mijn rapport: ‘Praat teveel, leidt andere mensen af’?

Maandag

Normale start van de werkweek, the working life goes on! Overleg met de raad van commissarissen. Ook daar de bevestiging dat we cijfermatig op koers liggen. Aantal aanvragen van nieuwe cliënten neemt toe, niet alleen omdat het aantal starters (en dus het aantal ondernemers met financiële problemen) de laatste zes jaar is verdubbeld, maar ook gevoed door alle publiciteit. Mooi dat veel ondernemers wakker worden geschud en actie ondernemen. Zullen ook hun schuldeisers weer blij mee zijn.

In de middag naar notaris voor oprichting van diverse BV’s die uit de werkmaatschappij zakken. Wat een papieren gebeuren is het notariaat nog. Daar kan ook nog wat digitalisering plaatsvinden. Vervolgens evaluatie van de pilot schuldhulpverlening voor werknemers, waarbij werkgevers onze opdrachtgevers zijn. Belangrijk is de privacy van werknemer jegens werkgever af te bakenen en goede werkprocedures vast te leggen. Goede balans in team tussen doeners en denkers. Heerlijke Bossche Bollen van team Den Bosch.

Dinsdag

Samen met Raymond naar tv-opnames van Koffietijd waar hij achter de schermen een boeiend gesprek voert met televisiearts Job Nievaart over de gezondheidseffecten van een slecht binnenmilieu. Pernille la Lau neemt het interview af en ik geef startertips voor ondernemende kijkers. Doe vooral wat je leuk vindt! Kamer van Koophandel is blij met de aandacht. Tsja, als je veel kennis hebt te delen, moet je het de ondernemer ook brengen; ze zullen het niet snel komen halen want zijn allemaal te druk met hun eigen ding.

Terug naar kantoor, overleg met managers, veel mails kunnen wegtikken. Blijf graag ‘in control’ om in de avond rustig af te kunnen bouwen. Hoe was het ook alweer? Doe alles 100%: work hard, play hard en rest hard!

Woensdag

De meiden naar school gebracht, daarna naar sportmasseur Martin voor mijn maandelijkse onderhoudsbeurt. Heerlijke droge humor. Daarna nog een uurtje sportschool voor onder meer een circuittraining van een half uur. Helaas, het circuit duurt nog een rondje langer voordat ik weer mag genieten van mijn cortado.

Eind van de middag naar BV Hilversum, de ondernemingsvereniging van Hilversum. Werd meteen lid gemaakt, ze weten van doorpakken. Jan Aalberts van Aalberts Industries is de spreker. Wat een visie en power, waanzinnig. Hij heeft een bedrijf uit de grond gestampt met maar liefst 2 miljard (!) omzet. Hij geeft ons, MKB’ers, veel waardevolle tips. Voel me gerustgesteld in zoveel herkenning op het ondernemersvlak.

Donderdag 29 maart

Op uitnodiging van de gemeente Tiel mogen Raymond en ik (mee-)rijden in elektrische auto’s. Heb een heel bijzondere chauffeur. Mag meerijden in een supersnel ogende sportauto en warempel, het rijdt nog snel ook. Mijn stralingsspecialist Raymond had natuurlijk meetapparatuur meegenomen om de gezondheidsaspecten te kunnen meten. Vervolgens twee snellaadpalen samen met de lokale wethouders feestelijk in gebruik genomen. Maar brr, wat is het koud. Had er liever in mijn winterjas en lange broek gestaan. In warme taxi naar huis. Daarna naar Media Park voor vervolggesprekken inzake mijn (nu nog regionale) tv-programma MKB in the Picture. De promovideo is klaar. Uiteraard moet het nog wat professioneler, maar de basis klopt. Herkennen en leren van elkaar als ondernemer. Onderwerpen als hoe presenteer je je bedrijf, hoe financier je het en hoe werkt bijvoorbeeld crowd funding, worden door ondernemers en ondersteunende professionals belicht. Heb de ambitie dat dit programma de nationale tv op moet, maar daar hebben we veel sponsors voor nodig.

Tot half elf nog zakelijke mails weggetikt. Ik begrijp dat we gisteren liefst 18 aanvragen van ondernemers in financiële nood hebben ontvangen. Kijk, die zijn over de schaamtedrempel heen en dat geeft een goed gevoel!