Recordaantal van 56.000 woningen doet mee aan Open Huizen Dag

Huis te koop. Foto NRC Handelsblad / Arjan de Jongh

De huizenmarkt in Nederland zit nog altijd in een dip. Niet gek dus dat vandaag een recordaantal huizen te zien was vandaag tijdens de Open Huizen Dag. Volgens de organisatoren deden maar liefst 56.000 huizen mee.

Helaas kwam bij een derde van al die huizen helemaal niemand kijken. Toch deden er niet alleen meer huizen mee dan ooit, maar kwamen er ook net wat meer mensen kijken bij de overige tweederde van de huizen dan de vorige keer. Meer dan 100.000 mensen namen vandaag een kijkje in een huis dat te koop staat.

De Open Huizen Dag wordt elk jaar twee keer georganiseerd. Mensen kunnen op deze dag zonder afspraak een kijkje nemen bij huizen die te koop staan en zich voor de dag hebben opgegeven.

Meer huizen te koop, langer en voor lagere prijs

En er staan nogal wat huizen te koop in Nederland op het moment: 193.000. Het duurt bovendien steeds langer voordat die huizen een nieuwe eigenaar vinden. Gemiddeld 136 dagen. In 2008 duurde het nog slechts negentig dagen voordat het gemiddelde huis een nieuwe eigenaar vond.

Dat de huizenprijzen de laatste jaren fors zijn gedaald, heeft dus in deze economisch moeilijke tijden weinig effect op de vraag naar nieuwe woningen. In februari waren huizen gemiddeld anderhalf procent goedkoper dan in diezelfde maand in 2011.

Volgens de makelaarsvereniging NVM werpt meedoen aan de Open Huizen Dag echter ook in moeilijke tijden toch echt zijn vruchten af. Uit onderzoek zou blijken dat van de woningen die meedeed aan de laatste Open Huizen Dag in oktober ondertussen ruim 17 procent is verkocht. Van de woningen die niet meededen, is slechts zo’n 10 procent van de hang gegaan.