Quinoa-pilaf en quinoa-salade

Naast alle toe te juichen eigenschappen, heeft quinoa ook een wat mindere kant: het kan bedekt zijn met een wat bittere en giftige stof, saponine. Spoel de quinoa daarom altijd goed af in een zeef voor het koken. Soms is dat voor het verpakken al gedaan, maar ja, beter het zekere voor het onzekere nemen.

Quinoa-pilaf met tomaten en aubergines

voor 4 personen

1 grote ui

olijfolie

500 g quinoa

1 pond tomaten

1 el tomatenpuree

2 tl suiker

1 tl gemalen piment

2 aubergines

peterselie

Hak de ui. Leg de tomaten 1 minuut in kokend water, schil ze, en snijd ze in stukken. Spoel de quinoa af onder de kraan en laat goed uitlekken. Snijd de aubergines in stukken van ongeveer gelijke grootte. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aubergines in een ovenschaal, bestrijk ze met olie, bestrooi met peper en zout en zet ongeveer 25 minuten in de oven, tot de aubergines goudbruin zijn en zacht.

Neem een hapjespan en verwarm daar wat olie in. Bak de ui lichtbruin en voeg de quinoa toe. Roer goed. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de suiker en piment toe, bestrooi met zout en peper en giet een halve liter water bij het geheel. Roer en laat met een deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Haal het deksel van de pan als het geheel nog te nat is, voeg wat extra water toe als het droog lijkt te worden. Laat de pan nog tien minuten staan met het deksel op de pan. Hak de peterselie fijn. Roer de aubergine door de quinoa en bestrooi het gerecht met peterselie.

Italiaansige salade van quinoa

250 g quinoa

6 el extra vergine olijfolie

sap en rasp van ½ citroen

20 kerstomaatjes

12 zwarte olijven

3 el kappertjes

6 artisjokharten (uit blik)

1 blikje albacoretonijn (met MSC keurmerk)

10 ansjovisfilets

Spoel de quinoa af en kook het in een halve liter water gaar. Vermeng de nog warme quinoa met de olijfolie, het citroensap, de citroenrasp en peper en zout. Laat wat afkoelen. Hak alle andere ingrediënten in stukken en stukjes van de gewenste grootte en meng alles door elkaar. Eet op kamertemperatuur.