Projectleider Cern stapt op na meetfout neutrino's

De Italiaanse hoogleraar Antonio Ereditato is teruggetreden als leider van het OPERA-experiment in Gran Sasso in de Italiaanse Apennijnen. Dat experiment werd eind vorig jaar wereldberoemd toen het team van Ereditato meldde dat neutrino’s sneller leken te reizen dan het licht. Onder de rotsen van de Apennijnen hadden ze de aankomsttijd geklokt van neutrino’s die vanaf het Europees instituut voor deeltjesonderzoek Cern bij Genève naar Gran Sassso waren gestuurd, 730 kilometer verderop.

In februari bleek dat er waarschijnlijk iets mis was met hun tijdmeting: er zat een kabel los in het systeem. Twee weken geleden weersprak een tweede experiment in de Apennijnen de OPERA-resultaten met een onafhankelijke meting.Ereditato had steeds op de mogelijkheid van een meetfout gewezen. Toch vonden veel fysici, ook in het OPERA-team, dat de resultaten te vroeg naar buiten waren gebracht.