Prima voetballers

Koen KampioenNed. 3, 19.00 - 19.25 uur (aftrap 15.15 - 15.30 uur met een kijkje achter de schermen)

Koen Kampioen kan heel goed voetballen. Acteren daarentegen, gaat hem minder goed af. Dat is ook niet zo gek, want Sjors van den Hoogen, de 12-jarige hoofdrolspeler van de nieuwe AVRO-serie, werd in de eerste plaats geselecteerd op zijn voetballende kwaliteiten. Hij is in het echte leven verdediger in de D1 van GA Eagles en maakt met Koen Kampioen zijn acteerdebuut.

Ook de andere kinderen die in de serie Koens teamgenoten spelen zijn geen natuurlijke acteurs. Dat is jammer, want het verhaal – gebaseerd op de populaire boeken van onderwijzer en voetbalverslaggever Fred Diks – is aanstekelijk genoeg.

Koen en zijn beste vriend Niels (Neville van den Berg) spelen in de D1 van FC Top, als ze worden uitgenodigd om een proefwedstrijd tegen topclub Stark te spelen. Daar hopen Koen en Niels indruk te maken op de scout (een nagenoeg zwijgende rol van Hugo Borst). Maar dan krijgt Koens hond Maxi een ongeluk, dat de kijker al minutenlang ziet aankomen, als was het Twaalf Steden Dertien Ongelukken. Zal Maxi’s ongeluk Koens prestaties in de weg zitten?

Met de voetbalscènes zit het wel goed in Koen Kampioen: het is grappig als trainer Sebas (Tim Murck) de jonge spelers filmt om later als een ware Jan van Halst de filmbeelden terug te kijken en met veel gebruik van pijlen te analyseren. Sjors van den Hoogen heeft een prima omhaal en de stampende muziek onder de wedstrijd zet de actie nog eens extra aan. Maar wie ooit De Daltons of Ik ben Willem zag, weet dat een goede jeugdserie de potentie heeft ook ouders te boeien. En daarvoor moeten de dialogen ook geloofwaardig zijn.

Janna Laeven